Politiikka

Heinäkuu saattoi olla maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin kuukausi

"WMO odottaa vuoden 2019 olevan viiden lämpimimmän tilastoidun vuoden joukossa", kertoo pääsihteeri Petteri Taalas.
Tuomo Kesäläinen
Suomessa heinäkuu oli viime kesään verrattuna kolea, mutta pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna vain hieman viileä. Helsingissä ja Porvoossa rikottiin ennätyksiä.

Heinäkuu vähintäänkin sivusi mittaushistorian lämmintä kuukautta, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö WMO. Myöskään kesäkuu ei ole koskaan ollut yhtä lämmin kuin tänä vuonna.

Kulunut heinäkuu oli WMO:n mukaan vähintään yhtä lämmin tai jopa lämpimämpi kuin kolmen vuoden takainen heinäkuu, joka piti ennätystä aiemmin yksin.

"WMO odottaa vuoden 2019 olevan viiden lämpimimmän tilastoidun vuoden joukossa ja vuosien 2015–2019 olevan kaikkien aikojen lämpimin tilastoitu viiden vuoden jakso," kommentoi WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

Lämpöennätyksiä rikottiin pitkin Eurooppaa heinäkuun 25. päivänä, jolloin Belgiassa, Saksassa, Luxemburgissa, Alankomaissa ja Yhdistyneissä kuningaskunnissa mitattiin ensimmäistä kertaa yli 40 celsiusasteen lukemia.

Suomessa Helsingin ja Porvoon mittausasemien ennätykset rikottiin heinäkuun 28. päivä. Helsingissä oli tuolloin 33,2 astetta ja Porvoossa 33,7 astetta lämmintä.

Koko Euroopan keskilämpötila oli heinäkuussa kaksi astetta normaalin yläpuolella.

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen mukaan heinäkuun keskilämpötila Helsinki-Vantaan lentoasemalla oli 17,5 astetta. Kuopiossa keskilämpötila oli 15,2 astetta, Rovaniemellä 14,0 astetta ja Enontekiön Kilpisjärvellä 11,6 astetta.

Kuukauden keskilämpötilat olivat mittauspaikoilla huomattavasti viime kesää alhaisempia, mutta vain hieman vuosien 1981–2010 keskiarvoa viileämpiä.

WMO:n rapotin löydät täältä: July equalled, and maybe surpassed, the hottest month in recorded history

Ilmatieteenlaitoksen tilastot Heinäkuun keskilämpötilasta löydät täältä: Heinäkuun 2019 sää ja tilastot

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kulunut vuosikymmen oli ennätyslämmin – Petteri Taalas varoittaa ruokaturvan heikentymisestä

WMO: Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä noussut uuteen ennätykseen

Maailman ilmatieteenjärjestön pääsihteeri: "Metsien ja ruuan ympärillä käyty ilmastokeskustelu karannut Suomessa ylikierroksille"