Politiikka

EU allekirjoitti: Yhdysvallat kasvattaa naudanlihan tuontikiintiötään EU:hun

Yhdysvallat kasvattaa hormonivapaan naudanlihan tuontikiintiötä unioniin. Kokonaiskiintiö pysyy kuitenkin muuttumattomana.
Kari Salonen
EU:n mukaan järjestelyllä varmistetaan korkealaatuisen naudanlihan tuonti unioniin.

EU ja Yhdysvallat allekirjoittivat perjantaina sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvallat saa EU:n hormonivapaan naudanlihan kiintiöstä nykyistä suuremman osan itselleen. Jäsenmaat hyväksyivät sovun aiemmin tässä kuussa.

Tariffikiintiön koko pysyy muuttumattomana, mutta 45 000 tonnin kokonaismäärästä 35 000 tonnia varataan Yhdysvalloille, ja se otetaan käyttöön vaiheittain seitsemän vuoden aikana.

"Toimenpide on keskeinen pyrittäessä löytämään ratkaisu EU:n ja Yhdysvaltojen pitkäaikaiseen kiistaan toimenpiteistä, joita EU määräsi kasvuhormoneja sisältävän yhdysvaltalaisen naudanlihan viennille vuonna 1989", jäsenmaiden neuvosto tiedotti.

Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöihin nojaten mahdollisuus kiintiön käyttöön on myönnettävä myös muille kuin yhdysvaltalaisille toimijoille. Siksi kiintiöstä loput 10 000 tonnia on varattu muille EU-jäsenmaille.

EU:n hormonivapaan naudanlihan kiintiö perustettiin alun perin vuonna 2009. Kiintiötä laajennettiin myöhemmin Yhdysvaltojen lisäksi myös muihin maihin, kuten Uruguayihin, Argentiinaan ja Australiaan.

Tariffikiintiömuutoksen myötä on herännyt epäilys, kasvaako EU:n ulkopuolisen naudanlihan tuonti Eurooppaan hallitsemattomasti.

Maatalouskomissaari Phil Hogan kuitenkin muistutti, että päätös ei aiheuta muutoksia nykyiseen kiintiöön tai EU:hun tuodun naudanlihan laatuun.

EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppapolitiikka on ollut viime vuosina tuulista.

EU:n ja Yhdysvaltojen lähtötelineissä olevia kauppakeskusteluja on hiertänyt jo pitkään se, mitkä tuotteet mannerten välisen sopimuksen piiriin valitaan.

Kauppaneuvottelujen aloittamisen ehtona EU:lle on ollut se, että Yhdysvallat ei langeta unionille tulleja esimerkiksi alumiinille, teräkselle tai autoille ja sen osille.

Kauppasodan uhka kasvoi viime vuoden kesänä, kun Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump asetti ukaasin, jossa se harkitsee tulleja eurooppalaisille autoille, elleivät kauppaneuvottelut etene jouhevasti.

Samaan aikaan EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Trump allekirjoittivat vuosi sitten heinäkuussa julkilausuman, jossa he kertoivat käynnistävänsä "uuden vaiheen" Yhdysvaltojen ja EU:n välisissä suhteissa. Yhteistyösopimuksen myötä EU päätti lisätä soijapapujen ja maakaasun tuontia Yhdysvalloista.

EU on kuitenkin tehty selväksi, ettei se neuvottele Yhdysvaltojen kanssa maataloustuotteista osana kauppasopimusta.

Lue myös: EU:n elintarvikeviennissä ja tuonnissa tahkottiin ennätyksiä – Soijapapujen tuonti Yhdysvalloista kasvoi 114 prosenttia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kauppasopimus närästää maatalousmeppejä – "Keskustelemme ilmastonmuutoksen hillitsemisestä mutta samaan aikaan lisäämme tuontia Mercosur-maista"

Ruotsin WWF ohjeistaa kuluttajia välttämään suomalaista naudan- ja sianlihaa

Eläimet pitäisi nähdä yksilöinä ja vastapuolta kuunnella – Oikeutta eläimille -järjestö löysi Maaseutunuorten kanssa yhteisiä linjoja