Politiikka

EU-kysely: maahanmuutto ja ilmastonmuutos suurimmat uhat EU:ssa

Kansalaiset pitävät ilmastonmuutosta toiseksi tärkeimpänä EU-tason ongelmana heti maahanmuuton jälkeen.
Juho Leskinen
Jokaisessa 28 EU-maassa yli puolet vastaajista tuntee itsensä unionin kansalaiseksi.

Kansalaisten myönteinen käsitys Euroopan unionista on vahvistunut, käy ilmi tänään maanantaina julkaistusta Eurobarometri-kyselystä.

Tuorein Eurobarometri-kysely tehtiin EU-vaalien jälkeen kesällä 28 EU-maassa ja viidessä jäsenehdokasmaassa.

Eurobarometrin mukaan luottamus EU:hun on suurimmillaan sitten vuoden 2014. Kyselyyn vastanneet luottavat unioniin enemmän kuin kansallisiin hallituksiin tai parlamentteihin.

Suurinta luottamus EU:ta kohtaan on Liettuassa, Tanskassa ja Virossa. Lisäksi yli puolet vastaajista luottaa EU:hun Luxemburgissa, Suomessa, Portugalissa, Maltassa, Ruotsissa, Bulgariassa, Unkarissa, Irlannissa, Puolassa, Alankomaissa ja Kyproksessa, Romaniassa, Itävallassa, Latviassa ja Belgiassa.

Eurooppalaisten osuus, joilla on myönteinen kuva EU:sta, on kasvanut 23 EU-maassa viime kyselyn jälkeen. Enemmistö eurooppalaisista suhtautuukin optimistisesti EU:n tulevaisuuteen. Skeptisimmin EU:hun suhtaudutaan Britanniassa ja Ranskassa.

Lisäksi eurooppalaisista yli puolet ilmoittaa olevansa tyytyväisiä siihen, miten demokratia toimii.

Talous- ja rahaliiton ja euron kannatus on ennätyksellisen suuri. Euroalueella euroa kannattaa 76 prosenttia vastaajista.

Kansallista taloustilannetta pitää hyvänä noin puolet kaikista vastaajista, kun taas 47 prosenttia pitää sitä huonona.

Maahanmuuttoa pidetään edelleen vakavimpana EU:n tason ongelmana. Sen mainitsi 34 prosenttia vastaajista.

Ilmastonmuutos on noussut huolilistalla toiselle sijalle, ja sen osuus on kasvanut voimakkaasti sitten viime kyselyn. Seuraavan sijan jakavat taloustilanne, EU-maiden julkisen talouden tilanne ja terrorismi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen joet kuljettavat Itämereen hiiltä kiihtyvällä vauhdilla

Maahanmuutto maistuu hyvältä: "Useimmat meistä ovat päätyneet joskus lauantain ja sunnuntain välisen yön tunteina syömään turkkilaistaustaisten yrittäjien kebabia"

Ilmastorahasto mahdollistamaan investointeja