LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka

Seppo Vuokko: "Turhat lentomatkat, kakkosautot- ja asunnot, vesiskootterit, mönkijät ja muu täysin tarpeeton kulutus olisi syytä unohtaa"

"Vähävaraisten elämään muutos ei juuri vaikuttaisi, ja maapallon köyhimpien asukkaiden elämisen tasoa voidaan reilusti nostaa."
Terhi Pape-Mustonen
Lentomatkailun hiilidioksidipäästöt ovat mittavat.

Tietokirjailija Seppo Vuokko pureutuu tämänviikkoisessa kolumnissaan luonnonvarojen käyttöön ja luonnon kantokyvyn kestämiseen. Suomi ylitti omalta osaltaan luonnon kantokyvyn jo huhtikuussa.

Tulevaisuutemme turvaamiseksi kulutuksen pitäisi pysyä maapallon tuottokykyä pienempänä, Vuokko huomauttaa.

"Avainasemassa on sekä väestön määrän että kulutuksen vähentäminen. Ihmisen ekologian (ei ekonomian!) kannalta on ensiarvoista turvata riittävä veden ja ravinnon saanti, hyvä koulutus ja terveydenhuolto, puhdas ilma ja kelvollinen asuminen."

"Ei kulutuksen karsiminen silti tarkoittaisi paluuta kivikauteen, mutta turhat lentomatkat (oikeastaan koko kaupallinen lentoliikenne), kakkosautot ja -asunnot, vesiskootterit, mönkijät ja muu täysin tarpeeton kulutus olisi syytä unohtaa."

Kaikesta ei kuitenkaan tarvitse luopua.

"Sähköstä, tietokoneista, netistä tai kodinkoneista ei tarvitse luopua, mutta kulutusta täytyy kohtuullistaa. Ekologista asumista, johon liittyy ainakin osaksi oman ruuan tuottaminen, on syytä kaikin tavoin tukea. Vähävaraisten elämään muutos ei juuri vaikuttaisi, ja maapallon köyhimpien asukkaiden elämisen tasoa voidaan reilusti nostaa."

"Esteenä rauhanomaiselle kehitykselle on myös varallisuuden jakautuminen. Rikkain prosentti maapallon väestöstä – noin 70 miljoonaa ihmistä – omistaa puolet maapallon varallisuudesta, ja lopuille 7,5 miljardille ihmiselle jää vain puolet", Vuokko kirjoittaa.

"Vajaan sadan miljardöörin hallussa on kolmannes maapallon varallisuudesta. Nämä vauraimmat henkilöt tuskin sulattavat helposti kulutuksen kohtuullistamista, mutta ylellisyys ja joutilas elämä toisten kustannuksella eivät ole sellaisia arvoja, jotka pitäisi turvata."

Seppo Vuokon kolumni: Miten saada luonnonvarat riittämään?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mari Pantsar: Ilmastokriiseilijät jakautuvat kahteen leiriin – toinen syyttää väestönkasvua, toinen ylikulutusta

Puiset pakarat ja kiepille kääntynyt runko – lukijat jakoivat oudoimmat puukuvansa

Seppo Vuokko: Ekologinen ruoka ei ole yksinkertainen asia – luonto voi hyötyä naudasta ja avokadokin olla järkevä valinta