EU-viljelijäjärjestön kysely: luottamus maatalouteen kasvussa, sääolosuhteet ja hintamuutokset huolestuttavat - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

EU-viljelijäjärjestön kysely: luottamus maatalouteen kasvussa, sääolosuhteet ja hintamuutokset huolestuttavat

Myös brexitin ja Mercosur-kauppasopimuksen uskotaan syövän EU:n viljelijöiden luottamusta maatalouden kannattavuuteen.
Markku Pulkkinen
Ranskassa ja Italiassa viljelijät kohtasivat tilanpidossa suurimpia haasteita.

Viljelijöiden taloudellinen tilanne EU:ssa on vakaa, selviää EU:n tuottajajärjestön Copa-Cogecan tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Useiden haastavien vuosien jälkeen viljelijät suhtautuvatkin tulevaisuuteensa aiempaa optimistisemmin.

Eniten huolta aiheuttavat edelleen sääolosuhteet ja maataloustuotteiden hintamuutokset. Kuivuus on piinannut kesän aikana useita EU-maita, ja EU-komissio on tarjonnut jo toisena vuonna peräkkäin apua kuivuudesta kärsineille jäsenmaille.

Copa-Cogeca teki haastatteluita Ranskassa, Italiassa, Unkarissa, Alankomaissa, Ruotsissa, Belgiassa, Saksassa, Romaniassa, Puolassa ja Britanniassa.

Suurimmalla osalla viljelijöistä ei ollut merkittäviä ongelmia tilansa hoitamisessa kuluvana keväällä. Tämä pätee erityisesti Saksaan, jossa melkein 70 prosenttia saksalaisista viljelijöistä ilmoitti kaiken menneen hyvin.

Unkarissa ja Italiassa sen sijaan noin puolet viljelijöistä oli tätä mieltä.

Merkittäviä tilanpidollisia ongelmia esiintyi erityisesti ranskalaisten ja italialaisten viljelijöiden keskuudessa, joista noin kolmannes raportoi vakavista haasteista.

Kaikkien maiden yhteinen näkemys tilojen kannattavuudesta oli kuitenkin keskiarvona luottavaisempi kuin aiemmissa kyselyissä.

EU-tuottajien järjestö muistuttaa muista tulevista haasteista, joita viljelijät kohtaavat lähikuukausina. Näihin lukeutuu muun muassa EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden välinen kauppasopu, joka kasvattaa naudan- ja broilerinlihan tuontia unioniin. Maitotuotteille povataan sen sijaan lisävientiä EU:sta Mercosur-maihin.

"Vaikka EU:n ja Mercosur-maiden kauppasopimusta ei huomioida tässä tutkimuksessa, sillä on varmasti kielteinen vaikutus viljelijöiden mielipiteisiin vuoden jälkipuoliskolla", järjestön tiedotteessa sanotaan.

Muut viljelijöitä todennäköisesti huolestuttavat teemat ovat Britannian EU-ero brexit ja maatalouden budjettineuvottelut, josta Suomi yrittää sorvata ratkaisun loppuvuoden puheenjohtajuuskautensa aikana. Brexit ja budjetti ovat mukana seuraavassa Copa-Cogecan kyselytutkimuksessa syksyllä.

Copa-Cogeca haastatteli kyselyä varten 8 000 viljelijää. Suomi ei ollut kyselyssä mukana.

Lue lisää

Copa-Cogecan kysely: Maatalouteen kohdistuva kritiikki yleistynyt, vaikuttaa viljelijöiden motivaatioon

Suomen on opittava ajattelemaan itse

FT: Britannia luopuu EU:n alueelta tuleville tuotteille suunnitelluista rajatarkastuksista

EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut etenevät tahmeasti – elintarvikkeiden laatustandardit ja kalastus tulevan suhteen kuumat perunat