Politiikka

Pääministeri Rinne arvioi maanviljelijöillä olevan halukkuutta ilmastoasioiden huomioimiseen ilman turvepeltojen raivaamiskieltoakin

Pääministeri viittasi hallitusohjelman kirjaukseen, jossa pyritään siihen, että lietelantaa levitettäisiin pelloille vähemmän.
Johannes Tervo

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kertoi keskiviikkona politiikan toimittajien tapaamisessa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa, että hallitusneuvotteluissa tunnistettiin jännitteet puolueiden välillä erityisesti metsäpolitiikassa:

"Meillä on metsäpolitiikassa tiettyjä asioita, jotka pitää klaarata tässä porukalla kuntoon. Hallitus tulee itsenäisesti tekemään metsäpolitiikkaa ja yhtenäisesti ilmastopolitiikkaa Suomessa.

Selluhankkeista ja suomalaisen puun riittävyydestä Rinne huomautti, että hankkeet ovat yritysten liiketoimintapäätöksiä, jotka täsmentyvät vuosien mittaan. Puun käytön osalta uuden hankkeen liikkeelle lähtö voi tarkoittaa myös jonkin toisen toiminnan loppumista. Pääministeri Rinne kertoi keskusteluistaan metsäyhtiöiden edustajien kanssa.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisee uuden raporttinsa huomenna torstaina. Raportti käsittelee ilmaston kannalta olennaista osaa eli maan ja metsien käyttöä.

Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja professori Markku Ollikainen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 7.8.2019), että Suomessa metsäkato pitää estää ja metsämaata ei pitäisi raivata muuhun käyttöön.

"Metsäkadosta iso osa on kuormittavaa turvepeltojen raivaamista, eli tämä on ilman muuta asia, joka Suomessa pitäisi saada kuntoon", Ollikainen sanoo HS:ssa.

Turvepeltojen raivaamisesta Rinne viittasi hallitusohjelman kirjaukseen, jossa pyritään siihen, että lietelantaa levitettäisiin pelloille vähemmän.

"Tämä vaikuttaa turvepeltojen raivaamiseen siten, ettei ole tarvis sitä varten peltopinta-alaa lisätä. Maanviljelijöillä on paljon halukuutta ilmastoasioiden huomioimiseen, tutkia ja tuotekehittää asioita", Rinne vastasi kysymykseen turvepeltojen raivaamiskiellosta.

Hallitusohjelmassa on kirjaus muun muassa biokaasusta laatimalla kansallinen biokaasuohjelma. Tällä tuetaan biokaasuinvestointeja ja uusia lannankäsittelytekniikoita.

Suomen EU-puheenjohtajakaudella ei pääministeri Rinteen mukaan Suomessa järjestetä ilmastohuippukokousta, mutta ilmastoasiat tulevat näyttävästi esillä Suomen puheenjohtajuuskauden aikana. Rinne kertoi, että Suomi tulee pitämään eurooppalaista näkökulmaa esillä myös YK:n ilmastokokouksessa.

Rinteen mukaan hallituksella on selkeät ja kunnianhimoiset tavoitteet ilmastopolitiikassa.

"Ne pitää toteuttaa sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Oleellista ilmastopolitiikan toteuttamisessa on se , että viedään määrätietoisesti päätöksiä eri yhteiskuntapolitiikan lohkoilla siihen suuntaan, että tavoite hiilineutraalisuudesta Suomessa vuoteen 2035 toteutuu. Se edellyttää monilla yhteiskunnan lohkoila toimenpiteitä, myös metsä- ja maankäyttöpolitiikassa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Työmarkkina-asiantuntija: Rinne puuttui työmarkkinoihin edeltäjäänsä Juha Sipilää vähemmän

Tiesitkö, että Antti Rinne erosi nopeammin kuin Trumpin lyhyimmän kauden tehnyt ministeri

WWF:n vuoden luontokirjaksi valittiin susia käsittelevä tietokirja: "Tämän tyyppiset kirjat kääntävät suuntaa ja päästään pois harhaisesta ajattelusta”