Politiikka

Mari Pantsar: "Vaarallisinta öyhötystä on ilmastokriisin vähättely – todellista hörhöilyä on, kun aikuiset ihmiset yrittävät pakoilla vastuutaan"

"Kaikkein radikaalinta politiikka on jarruttaa välttämättömiä ilmastotoimia."
Jarkko Sirkia
Mari Pantsar haluaa kaikkien suomalaisten tarttuvan ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Sitran vastuullisuusjohtaja Mari Pantsar ottaa kolumnissaan kantaa suomalaisten ilmastonmuutosasenteisiin. Hänen mukaansa me suomalaiset kaihdamme usein ääriajatuksia.

"Suomen ripeä jälleenrakentaminen hiilineutraaliksi voi vaikuttaa radikaalilta tavoitteelta. Paljon työtä se vaatiikin."

"Kaikkein radikaaleinta politiikkaa on kuitenkin päinvastoin jarruttaa välttämättömiä ilmastotoimia. Jos ilmastokriisiä ei saada kuriin, meidän suomalaisten elämä muuttuu väkisin, eniten ja voittopuolisesti kurjempaan suuntaan", Pantsar huomauttaa.

"Tolkun linja on lähteä liikkeelle reippaissa ilmastotoimissa heti. Varhain ja ennakoiden toimimalla siirtymän hiilineutraaliin talouteen pystyy tekemään hallitusti. Jos taas yrittää lykätä vääjäämätöntä urakkaa kauas tulevaisuuteen, tarvittavat muutokset ovat äkillisempiä, rajumpia ja kalliimpia."

Aikuinen ihminen ottaa vastuun, eikä lykkää sitä tulevaisuuden sukupolvien syliin, Pantsar korostaa. Nyt on vielä mahdollisuus pyrkiä estämään ilmastokriisin aiheuttamat rajut, ikävät muutokset ja varjella nykyisen kaltaisen elämän edellytyksiä.

"Todellista ilmastohörhöilyä onkin se, kun aikuiset ihmiset yrittävät pakoilla vastuutaan jälkipolviamme uhkaavan ongelman ratkaisemisessa. Vaarallisinta öyhötystä on ilmastokriisin vähättely ja ilmastovastuun välttely."

"Radikaalin ääriajattelun sijaan tarvitsemme nyt malttia ja vastuuta. Ilmastotolkun ihminen tukee tarmokkaita ilmastotoimia."

Lue koko kolumni:

Mari Pantsar: Tolkkua ilmastokeskusteluun

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen joet kuljettavat Itämereen hiiltä kiihtyvällä vauhdilla

Ilmastorahasto mahdollistamaan investointeja

Maanviljelijät ja maidon­tuottajat kunniapaikalleen