IPCC:n ilmastotoimet tapetilla myös EU:ssa – Poliittisiksi keinoiksi tutkijat nostavat hiilikaupan ja ympäristölle haitallisten tukien poiston - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Politiikka

IPCC:n ilmastotoimet tapetilla myös EU:ssa – Poliittisiksi keinoiksi tutkijat nostavat hiilikaupan ja ympäristölle haitallisten tukien poiston

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksessa käsitellään sitä, miten maataloudesta voitaisiin saada ilmastoystävällisempi.
Kai Tirkkonen
Myös EU keskustelee siitä, miten turvemaiden ilmastokuormaa saataisiin pienennettyä.

Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC esittää maankäyttösektorin ilmastotoimenpiteiksi muun muassa muutoksia viljelykäytäntöihin ja metsätalouteen, siirtymistä kasvispainotteiseen ruokavalioon ja ilmastoriskien hallintaa.

Poliittisiksi keinoiksi IPCC nostaa ympäristölle haitallisten tukien poiston, hiilikaupan ja maatalouden ympäristömaksut. Osaa näistä instrumenteista voitaisiin hyödyntää myös Suomessa.

Ilmastotoimia käsitellään myös osana EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistusta (cap), jota sorvataan paraikaa unionin jäsenmaiden kesken.

Komission cap-esitys, joka linjaa EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa, ottaa kantaa myös turvemaihin. Komission mukaan turvemaita tulisi suojella kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

Luonnonvarakeskuksen mukaan vireillä olevassa EU:n maatalouspolitiikan uudistuksessa on mahdollista saada muutos aikaan: "Nyt voidaan miettiä viljelymenetelmiä, ja sitä, miten ne voivat auttaa parantamaan hiilivarastoja", Luonnonvarakeskuksen tutkija Anna Repo muistutti IPCC:n raportin kansallisessa julkaisutilaisuudessa torstaina.

Lisäksi Euroopan komissio ehdottaa, että viljelijöiden tulisi noudattaa tiettyjä ilmasto- ja ympäristötoimia maataloustukien saannin ehtona. Turvemaiden suojelun lisäksi niitä olisivat muun muassa talviaikainen kasvipeitteisyys.

EU on laittanut töpinäksi myös metsäkadon torjumisessa, kun Euroopan komissio julkaisi hiljattain ohjelmansa globaalin metsäkadon hillitsemiseksi. Yhtenä tavoitteena on varmistaa, että unionin tuonnista valtaosa tulisi maista, joissa ei esiinny metsäkatoa.

Komissio ja unionin jäsenmaat tavoittelevat lisäksi ilmastoneutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.

Sopua hiilineutraaliudesta yritettiin jo kesäkuussa EU-johtajien välisessä kokouksessa, mutta se kariutui, sillä Puola, Viro, Unkari ja Tshekki eivät olleet valmiita sitoutumaan tavoitteeseen.

Lue myös: Ilmastopaneeli IPCC tunnustaa kestävän metsänkäytön osana päästövähennyksiä – "Lisää kasvua ja hiiden sidontaa"

Ilmastotutkijat haluavat turvepeltojen raivauksen kuriin – MTK: Rehuntuotantoon sopivien alueiden ottaminen pois tuotannosta heikentäisi ruokaturvaa

Lue lisää

Cap-siirtymäkausi siltana uuteen ohjelmakauteen

PTT ehdottaa raivauskieltoa turvemaiden päästöjen hillitsemiseksi

Suomen metsien arvo voi olla lähes 100 000 euroa asukasta kohti – maailman metsien arvo kaksinkertaisesti globaalien osakemarkkinoiden verran

EU kirittämään metsien tiukkaa suojelua: suojeltavaksi ehdotetaan vanhojen metsien lisäksi turvemaita – "monimuotoisuuden turvaaminen on pakollista"