LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka

MTK:ta ei kutsuttu ilmastoraporttia koskevaan paneelikeskusteluun – järjestäjien mukaan Metsä Group ja Valio edustivat maanomistajia "riittävän hyvin"

Luke ja ympäristöministeriö kutsuivat paneelikeskusteluun yritysvetoisen edustuksen. Edunvalvontajärjestöt jäivät syrjään Greenpeacea lukuun ottamatta.
Sanne Katainen
MetsäGroupin ja Valion katsottiin edustavan maanomistajia riittävän laajalti.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n Ilmastonmuutos ja maankäyttö -raportin esittelytilaisuus järjestettiin viime viikon torstaina Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) johtokunnan jäsen Asko Miettinen nosti esiin MTK:n puuttumisen tilaisuudessa järjestetystä paneelikeskustelusta.

"Keskustelussa puuttui yksi keskeisin toimija eli maanomistaja", Miettinen harmittelee.

”Maanomistajien pitäisi olla mukana heti alusta lähtien, jotta saadaan yhteinen näkemys siitä, mitä toimenpiteitä otetaan käyttöön."

Tilaisuuden järjestäjät Luke ja ympäristöministeriö kommentoivat asiaa MT:lle. Luken viestinnän erityisasiantuntijan Mikko Salmen mielestä maanomistajat olivat edustettuna paneelissa riittävän hyvin.

"Maanomistajilla on suuri edustus Valiossa ja Metsä Groupissa. Metsä Group edustaa suoraan 103 000 metsänomistajaa. Koimme, että tätä kautta tulee esiin maanomistusnäkökulma."

Ympäristöministeriössä ollaan samoilla linjoilla.

"Päätimme Luken kanssa, että paneeliin kutsutaan politiikan, tutkimuksen, yritysmaailman ja ympäristöjärjestöjen edustajat. Metsän- ja maanomistajat ovat avainasemassa ilmastonmuutostyössä, kuten raporttikin osoittaa. Heiltä kutsuimme järjestöedustuksen sijaan yritysmaailman edustajat, eli Metsä Groupin ja Valion edustajat, sillä ajattelimme, että saamme keskusteluun hyvin konkreettisia esimerkkejä yrityspuolelta", kertoo ympäristöministeriön viestintäasiantuntija Alisa Vänttinen.

Salmi kuitenkin muistuttaa, että MTK:n edustajia oli kutsuttu raportin julkistustilaisuuteen, vaikka paneelissa edustajia ei nähtykään.

"Kutsuimme kuusi MTK:n edustajaa, joista yksi ilmoittautui paikalle."

Sekä Salmen että Vänttisen mukaan paneelia varten oli pakko tehdä valintoja, jotta se ei paisuisi tarpeettoman suureksi. Salmen mukaan järjestäjien piti rajata panelistien määrää.

"Sinnehän olisi voinut kutsua vaikka ketä, mutta piti tehdä jonkinlaista rajausta, jotta saadaan erilaiset äänet kuuluviin", Salmi sanoo.

Molemmat tahot korostavat maanomistajien tärkeyttä ilmastonmuutoksesta käytävässä keskustelussa.

"Maanomistajien näkökulma on tärkeä nyt ja jatkossa, ja MTK on ympäristöministeriölle tärkeä sidosryhmä, jonka kanssa käydään tärkeää ja hedelmällistä keskustelua", Vänttinen kommentoi.

Paneelikeskusteluun oli kutsuttu Metsä Groupin omistajien eli Metsäliitto Osuuskunnan liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä, Valion hiilineutraalin maitoketjun johtaja Juha Nousiainen, Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki, Luonnonvarakeskuksen post doc -tutkija Anna Repo ja Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Minna Kaljonen sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr).

Lue lisää:

MTK:n Asko Miettinen: ”Maanomistajat pitää saada mukaan ilmastonmuutoskeskusteluun”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luke rauhoittelee tuohtuneita pohjoissuomalaisia viljelijöitä: "Laskelmia ei ole tarkoitettu politiikkasuosituksiksi"

Puolet suomalaisista ajattelee, että lihan ilmastovaikutuksia liioitellaan mediassa — kolme neljästä pitää lihan osuutta omassa ruokavaliossaan sopivana

Metsien hiilinielujen vaihtoehtolaskelmat julki huomenna – maatalouden turvemaat suuri päästölähde