Kansalta vaimeaa hyväksyntää Rinteelle – keskustan äänestäjät huomattavasti muita hallituskumppaneita varautuneempia - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kansalta vaimeaa hyväksyntää Rinteelle – keskustan äänestäjät huomattavasti muita hallituskumppaneita varautuneempia

Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehulan mukaan kannattajien jakaantuminen kuvaavat koko puolueen tuntoja.
Jukka Pasonen
Suomen kansa on varovaisen tyytyväinen Antti Rinteen pääministerikauden alun toimiin, selviää MT:n gallupista.

MT:n kyselyssä 42 prosenttia kansasta kertoo olevansa erittäin tai melko tyytyväisiä pääministeri Antti Rinteen (sd.) tähänastiseen toimintaan. Melko tai erittäin tyytymättömiä oli 38 prosenttia vastaajista.

Rinteen toiminta oli erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvien, palkkatöissä käyvien ja alle 30 -vuotiaiden mieleen. Tyytymättömimpiä olivat puolestaan yrittäjät, taajaan asutuissa kunnissa asuvat sekä kaikkein suurituloisimmat.

Pienimpien eläkkeiden nosto ei ilmeisesti riittänyt vakuuttamaan yli 64-vuotiaita, joista lähes puolella peukalo kääntyi alaspäin. Tyytyväisiä eläkeikäisistä oli reilut 40 prosenttia.

Kyselyssä vastaajilta kysyttiin, kuinka tyytyväisiä he ovat Rinteen tähänastiseen toimintaan pääministerinä.

Kaikkein tyytyväisimpiä pääministerin toimintaan olivat hänen oman puolueensa, SDP:n kannattajat, joista peräti 77 prosenttia oli erittäin tai melko tyytyväisiä.

Vasemmistoliiton kannattajista tyytyväisiä oli 74 prosenttia, Vihreiden kannattajista 71 prosenttia, ja RKP:n kannattajista 67 prosenttia. Vähiten tyytymättömiä, kymmenen prosenttia vastaajista, oli vihreiden äänestäjissä.

Hallituskumppaneista varautuneimpia olivat keskustan kannattajat, jotka jakautuivat lähes tasan tyytyväisten ja tyytymättömien kesken. Heistä kaksi prosenttia oli erittäin, ja 41 prosenttia melko tyytyväisiä. Tyytymättömiä oli 42 prosenttia.

Puolueen varapuheenjohtaja Juha Rehula (kesk.) ei ole yllättynyt tuloksesta. Hänen mukaansa äänestäjien jakautuneet mielipiteet kuvaavat myös puolueen sisäisiä tuntoja.

"Puolueessa oli iso joukko joka kannatti hallitukseen menoa vaalitappion jälkeenkin, mutta oli myös joukko joka vastusti sitä", hän sanoo.

"Monelle keskustalaiselle oli yllättävä ratkaisu ja pettymys, että lähdettiin mukaan hallitukseen. Kun vaaleista on vielä niin vähän aikaa niin ei ole yllättävää, että tulos on tuollainen".

Sitä, lisääntyykö tyytyväisyys kun hallitus pääsee toimessaan kunnolla vauhtiin, Rehula ei osaa arvioida.

"Hallitukselle testinä on syksyn budjettiriihi ja ensi kevään kehysriihi. Hallitusohjelmassa monet kirjaukset ovat hyvinkin pikkutarkkoja, mutta on myös asioita jotka ovat vielä auki. Teot ratkaisevat."

Oppositiopuolueiden kannattajat eivät löytäneet Rinteen toimista juurikaan kehuttavaa.

Perussuomalaisten kannattajista peräti 66 prosenttia oli tyytymättömiä pääministerin toimintaan, joskin yhdeksän prosenttia kertoi myös olevansa erittäin tyytyväisiä.

Kokoomuksen äänestäjistä tyytymättömiä oli 65 prosenttia. Erittäin tyytyväisiä ei heidän joukossaan ollut, ja melko tyytyväisiäkin oli vain 17 prosenttia. Kristillisdemokraattien kannattajista 31 prosenttia oli tyytyväisiä ja 55 prosenttia tyytymättömiä.

Tyytymättömin ammattikunta olivat yrittäjät, joista 48 prosenttia oli Rinteen toimiin vähintäänkin melko tyytymättömiä. Yrittäjistä tyytyväisiä oli yhteensä 31 prosenttia.

Epävarmimpia kannastaan olivat opiskelijat ja koululaiset, joista peräti 44 prosenttia ei osannut arvioida tyytyväisyyttään. Mielipiteensä muodostaneista 35 prosenttia oli tyytyväisiä, ja 21 prosenttia tyytymättömiä.

Kyselyn suoritti Kantar TNS Maaseudun Tulevaisuuden tilauksesta. Siihen vastasi yhteensä 1094 henkilöä 31.7.–5.8. välisenä aikana. Virhemarginaali on kolme prosenttia koko kansaa kuvaavalta osalta.

Pääministeri Rinnettä ei tavoitettu kommentoimaan gallupin tulosta.

Lue lisää

Sami Kauhanen: "Haastava, mutta erittäin kiehtova hetki"

Puoluebarometri: SDP ja keskusta parantaneet julkikuvaansa roimasti

Kuuma kysymys kaikkien huulilla: Kuka voittaa Elitloppetin?

Juha Rehula kuninkuusravidebatista: ”Niin kauan kuin on aikaa, on toivoa”