Politiikka

Antti Kaikkonen riitaantui vuosituhannen vaihteessa Paavo Väyrysen kanssa

Keskustan puheenjohtajuutta tavoitteleva puolustusministeri Antti Kaikkonen löytää syitä keskustan kannatuksen romahdukselle muun muassa Juha Sipilästä ja Anne Berneristä.
Heikki Saukkomaa
Tuusulassa asuva puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo olevansa valmis keskustan puheenjohtajaksi.

Keskustan puheenjohtajuutta puolueen ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa syyskuussa tavoitteleva puolustusministeri Antti Kaikkonen on julkistanut tänään keskiviikkona pamfletin, jossa kertaa poliittisen uransa vaiheita.

Kaikkonen muistelee pamfletissa muun muassa vuosiaan Nuoren Keskustan Liiton (nykyisin Keskustanuoret) puheenjohtajana 1997–2001 sekä nousuaan eduskuntaan 2003.

Kaikkonen myös kertoo riitaantuneensa 1999 silloisen europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kanssa.

Väyrynen oli aiemmin ilmoittanut, ettei pyri eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä, mutta uusimaalaisten keskustalaisten yllätykseksi ilmoittikin ehdokkuudestaan suoraan medialle.

"Paavo tiedotti asiasta medialle pukahtamatta mielenmuutoksestaan mitään meille päin. Tällainen peli ei minusta vetele. Politiikka ei ole sooloilua ja sopimuksista on pidettävä kiinni", Kaikkonen kirjoittaa.

Lopulta Väyrynen sai tahtonsa läpi ja asettui ehdolle Uudeltamaalta. Hän tuli valituksi, muttei ottanut kansanedustajan paikkaa vastaan, vaan jatkoi työtään Brysselissä.

Poliittiseksi esikuvakseen Kaikkonen nimeää pitkäaikaisen keskustan puheenjohtajan ja ministerin Johannes Virolaisen, jonka arkkua oli kantamassa tämän hautajaisissa joulukuussa 2000.

"Sitä tehtävää en unohda enkä Johanneksen henkistä perintöä. Näitä perintöjä keskustassa onneksi on, mikä osaltaan takaa liikkeen elinvoiman jatkumisen ja uudistumisen."

Keskusta kärsi viime kevään eduskuntavaaleissa murskatappion.

Kaikkosen mielestä romahdukselle löytyy kosolti syitä. Hän mainitsee muun muassa löperöksi koetun maahanmuuttopolitiikan, sairaalaverkoston keskittämispäätökset, taksiuudistuksen sekä leikkauspolitiikan.

"Juha Sipilän julkikuva kärsi kolauksia, joita ei pystynyt enää korjaamaan. Oma lukunsa oli ministeri Anne Berner. Hän on ahkera ja älykäs, mutta sopeutuminen poliittiseen päätöksentekomekanismiin ei tainnut olla helppoa."

Kaikkonen kertoo olevansa valmis tarttumaan keskustan puheenjohtajuuteen.

"Keskustasta on rakennettava koko kansan yleispuolue, innostava ja osallistava kansanliike. Puolueen menestys mahdollistaa politiikkamme etenemisen. Keskusta pitää nostaa jaloilleen."

Lue lisää

Keskusta pesi perussuomalaiset maakunnissa – "Lähipalvelut olivat näiden vaalien ydintä"

Saarikko hehkuttaa keskustan paluuta suureksi puolueeksi – "Vahva viestimme lähipalveluista tuli vaalien ydinviestiksi"

Matti Vanhanen käytettävissä eduskunnan puhemieheksi – Anu Vehviläinen kysyi Vanhasen kiinnostusta tehtävään jo suostuessaan itse puhemieheksi

Nyt on tosi kysymyksessä – vaikka asiat ovat pitkälle valmisteltuja, yhtään päätöstä ei ole tehty