Korkeakoulut pettyivät valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen – "Korotukset vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Korkeakoulut pettyivät valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen – "Korotukset vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta"

Liikenneverkkoon on tulossa 27 prosenttia enemmän rahaa kuin tänä vuonna.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) esitteli ehdotusta jo keskiviikkona. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Koulutusta ja tiedettä edistävät järjestöt kertovat tiedotteessa olevansa pettyneitä valtiovarainministeriön budjettiesitykseen ensi vuodelle.

"Valtiovarainministeriön budjettiesitys petti korkeakoulut", järjestöt toteavat.

"Valtiovarainministeri Lintilän ehdotuksessa korotukset vuodelle 2020 ovat vain neljäsosa hallitusohjelmassa luvatusta."

Järjestöt kritisoivat, että valtiovarainministeriön ehdotuksessa ei ole huomioitu opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusohjelman mukaista esitystä siitä, että yliopistojen perusrahoitusta nostetaan 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa vuodessa. Järjestöt edellyttävät, että hallitus lisää täysimääräisesti budjettiriihessä talousarvioon 2020 hallitusohjelman mukaiset lisäykset korkeakoulujen perusrahoitukseen.

Valtionvarainministeriö julkaisi tänään kokonaan budjettiesityksensä, jonka se toimittaa muille ministeriöille. Muiden ministeriöiden kanssa käydään erilliset neuvottelut tämän kuun lopulla.

Lopullinen budjetti valmistuu hallituksen budjettiriihessä syyskuussa.

Suomen edellinen hallitus sai runsaasti lokaa niskaansa koulutussäästöjen takia. Nykyinen hallitus Rinteen johdolla on puhunut koulutuksen kunnianpalautuksesta. Edellistä hallitusta kritisoitiin paljon muun muassa ammattikoulureformista.

Nyt valtiovarainministeriön ehdotuksessa ammatilliseen koulutukseen ehdotetaan kahden prosentin korotusta ensi vuodelle. Samansuuruisen prosentuaalisen korotuksen on saamassa yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus.

Korkeakouluopetukseen ja tutkimukseen on tulossa ensi vuonna noin kolmen prosentin korotus.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) esitteli ehdotusta jo keskiviikkona.

Budjettiehdotus ensi vuodelle on yhteensä 57 miljardia euroa eli noin 1,5 miljardia enemmän kuin kuluvan vuoden varsinaisessa talousarviossa. Ehdotus on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Ensi vuoden alijäämän arvioidaan kasvavan kuluvasta vuodesta puolella miljardilla eurolla. Valtionvelka nousee ministeriön arvion mukaan 109 miljardiin euroon.

Rinteen hallitusohjelmassa todettiin, että liikenneverkostossa on 2,5 miljardin euron suuruinen korjausvelka, ja verkon kunto heikentyy vuosi vuodelta. Ensi vuonna liikenneverkkoon on tulossa 27 prosenttia enemmän rahaa kuin tänä vuonna.

Rahaa liikenneverkkoon ensi vuonna pannaan valtiovarainministeriön ehdotuksessa lähes kaksi miljardia euroa. Tänä vuonna summa on reilut 1,5 miljardia euroa.

Lue lisää

Ex-ministeri Korkeaoja: Ministeriö maksoi esiintymisvalmennukseni – Kulmunin ei pitäisi maksaa laskua itse

Suomen tulevaisuus nojaa korkeaan osaamiseen

Lisääkö tieto työmarkkinoista työllistymistä? Kokeilemalla se selviää

Maatalousalalle kaivataan lisää korkeakouluttautuneita: "Maatiloille tarvittaisiin AMK-tutkinnon suorittaneita ja toimitusjohtajamaista otetta"