Politiikka

Kulmuni toppuuttelee aluetukiriitoja: "Suomi saa lisää rahaa"

Elinkeinoministerin mukaan työttömien aktiivimallista päästään eroon vasta, kun korvaavista keinoista on hallituksessa sopu.
Maija Partanen
Kulmunia rahariitely harmittaa.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) listaa monta syytä, miksi aluetukikeskustelussa on syytä laittaa jäitä hattuun.

"Edetään nyt ihan rauhassa. EU-tasolla neuvotellaan vasta rahoista, Suomi puheenjohtajamaana yrittää saada niistä sovun tämän vuoden aikana ja EU-päätöksen tulee olla yksimielinen. Kansallisista rahoista puhutaan vasta sitten", Kulmuni sanoi torstaina MT:lle.

"Toivon, että maakuntajohtajat pystyvät hyvään yhteistyöhön. Näillä näkymin Suomen kokonaispotti on kuitenkin kasvamassa eli saamme lisää rahaa, mikä vaikuttaa ihan hyvältä linjalta."

Kulmunia rahariitely selvästi harmittaa. Hän muistuttaa, että Suomessa on erilaisia alueita ja että EU-rahojen tarkoitus on pienentää alueiden välisiä eroja.

"Itä- ja Pohjois-Suomella on EU-liittymissopimukseen kirjattu oikeus saada tukia pohjoisuuden ja harvan asutuksen perusteella. Se on niiden ikuinen oikeus, eikä sitä voida ottaa niiltä pois."

Aluekehitysrahojen kasvu johtuu siitä, että EU-komissio on kasvattamassa maahanmuuton painotusta tukijaossa. Tämän perusteella kasvu menisi näin Uudellemaalle, jossa maahanmuuttoa on muuta maata enemmän.

Kulmuni ei arvioi tulevan rahoituksen määrää. Suomella tulee olemaan kansallista ja EU-kehitysrahaa kaikkiaan neljästä viiteen miljardia euroa.

Kulmuni huomauttaa, että rahanjako herättää suuria tunteita paitsi kansallisesti myös EU-tasolla. Muun muassa Unkarin ja Puolan osalta on väläytetty tukien maksun kytkemistä oikeusvaltioperiaatteiden noudattamiseen.

Kulmuni otti kantaa myös keskiviikkona julkistettuun hallituksen ensi vuoden talousarvioon. Valtio ottaa velkaa ja luottaa työllisyyden kasvuun. Elinkeinoministeri uskoo, että työllisyyttä tukevat yrityksille ennakoitava investointiympäristö sekä se, etteivät verot kiristy.

SDP:n vieroksumasta aktiivimallista päästään eroon vasta, kun korvaavista keinoista on päästy hallituksessa sopuun, hän sanoo.

"Keskusta tulee esittämään lähiaikoina omia työllisyysehdotuksiaan."

Lue lisää