Politiikka

Sari Essayah: "Veikkaus joutui myrskyn silmään – yhä voimakkaampaa mainontaa, enemmän peliautomaatteja ja pienituloisia peliongelmaisia"

"Tässä tilanteessa on monenlaisella motiivilla huutelijoita, joiden mukaan rahapelimonopoli on tiensä päässä."
Riitta Ryynänen
Peliongelmaisten määrä kasvaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kirjoittaa kolumnissaan Veikkauksen toiminnasta ja uhkapelimonopoleista.

"Suomen rahapelimonopoli, jota valtionyhtiö Veikkaus pyörittää, on joutunut myrskyn silmään. Kesän kohu nousi kehnosta mainonnasta, jonka voisi jopa tulkita vähätelleen peliongelmaisten ahdinkoa."

Essayahin mukaan taustalla on kuitenkin epäonnista mainoskampanjaa isompi haaste.

"Ulkomainen laiton nettipelaaminen lisääntyy koko ajan. Veikkaus taistelee markkinaosuuksistaan yhä voimakkaammalla mainonnallaan ja lisäämällä peliautomaatteja."

"Saman aikaan peliongelmaisten määrä kasvaa, ja vieläpä erityisesti pienituloisten ja monien elämänhallinnan ongelmien kanssa kamppailevien joukossa."

Onko rahapelimonopoli siis tiensä päässä?

"Peliriippuvaisten ahdinko ei oikeasti liikuta sen paremmin ulkomaisia peliyhtiöitä kuin omista voitoistaan kiinnostuneita ammattipelaajia puhumattakaan rahanpesumahdollisuuksia tähyävistä rikollisista", Essayha huomauttaa.

"Rahapelimarkkinoiden vapauttaminen tarkoittaisi voittojen yksityistämistä ulkomaisille peliyhtiöille ja kasvavien haittojen jäämistä veronmaksajien kontolle."

Järjestelmää ei tarvitse muuttaa, Essayah linjaa. Toimintaa on sen sijaan muutettava vastuulliseksi.

"Pakollinen tunnistautuminen ja rajat pelattuihin summiin ja kellon aikoihin ovat hyvä alku peliongelmien paremmassa ehkäisyssä."

Lue koko kolumni:

Yksi risti kaksi – kenelle pennit miljoonaksi?

Lue lisää