Politiikka

Perussuomalaisten Riikka Purra on ollut kasvissyöjä jo 20 vuotta: "Ihmiset kannattaa tutustuttaa kasviksiin tekemällä huippuhyvää kasvisruokaa"

Riikka Purra mukaan maaseudun ihmiset ovat pettyneet keskustan politiikkaan. Perussuomalaisten mielestä koko maa on pidettävä asumiskelpoisena.
Sanne Katainen
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra on ollut kasvissyöjä jo 20 vuotta. Hän ei veisi ikinä lihaa pois kenenkään lautaselta, vaan laskisi mieluummin vihannesten hintaa verotuksella.

Perussuomalaisten uusi kärkipoliitikko Riikka Purra on kiertänyt viime vuosina tiuhasti ympäri maata. Kirkkonummella asuva ensimmäisen kauden kansanedustaja arvostaa kovasti suomalaista maaseutua.

"Aika monesta paikasta jää päällimmäisenä tunteena mieleen surullisuus varsinkin, kun mennään Itä- ja Pohjois-Suomeen. Tuntuu, että monet ihmiset ovat luovuttaneet", Purra pohtii.

Toisaalta perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajaa ilahduttaa maaseudulla asuvien ihmisten reippaus ja omatoimisuus. Monet ihmiset tekevät useaa työtä ja kitkuttavat pienillä tuloilla, mikä edellyttää hyvin erilaista elämänhallintaa kuin kaupungeissa.

"Nuoret lähtevät ja vähitellen katoavat palvelut ja koulut. Mitäpä siellä muuta on kuin köyhtyviä alueita ja arvonsa menettäneitä taloja."

Perussuomalaisten mielestä koko maa on pidettävä asumiskelpoisena. Kaupungistumiseen hillitsemiseen ei ole olemassa hokkuspokkuskeinoja, mutta erilainen elinkeino- ja yritystoiminta on mahdollistettava ympäri Suomea.

"Hallituksen nostama polttoaineen vero ei ainakaan palvele tätä tavoitetta. Voisimme kurkistaa hieman naapurimaihin, millaista politiikkaa esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on tehty. Suomessa kaupungistuminen vaikuttaa olevan erityisen nopeaa."

Maaseutumaisilla alueilla keskustalta siirtyi kevään eduskuntavaaleissa paljon ääniä perussuomalaisille. Riikka Purran mukaan tämä on hyvin loogista, koska keskusta ei ole pystynyt hallituksessa ajamaan politiikkaa, joka tyydyttäisi puolueen perinteisiä kannattajia.

"Keskustan kannattajat ovat hyvin vakiintuneita äänestäjiä. Kun keskustalaiset siirtyvät perussuomalaisiin, he todennäköisesti pysyvät siellä."

Perussuomalaiset suhtautuvat EU:hun hyvin kriittisesti. Riikka Purran mielestä rahaa ei kannattaisi kierrättää Brysselin kautta, vaan Suomi voisi tukea itse maatalouttaan.

Hän on valmis korvaamaan täysimääräisesti maanviljelijöiden menetykset kansallisesta budjetista, jos EU leikkaa maatalousrahoja vuosien 2021–2027 budjetissa.

Perussuomalaiset arvostavat maataloutta huoltovarmuusnäkökulmasta ja myös sen vuoksi, että on järkevää syödä mahdollisimman lähellä tuotettua, turvallista ja terveellistä ruokaa.

"Tietenkään ei pidä tukea täysin kannattamatonta liiketoimintaa, oli se sitten maataloutta tai jotain muuta. Mutta siinä on itseisarvoista etua syödä suomalaista ruokaa, vaikka se olisi hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi Thaimaassa tuotettu ja Saksassa pakattu broileri."

Purra on ollut jo 20 vuotta kasvissyöjä. Kalaa hän kuitenkin syö. Purra ei veisi ikinä lihaa pois kenenkään lautaselta, vaan laskisi mieluummin vihannesten hintaa verotuksella.

"Olen saanut huomattavasti enemmän ihmisiä syömään kasvisruokaa kuin ne henkilöt, jotka haluavat syyllistää lihansyöjiä maailman tuhoamisesta."

Perussuomalaisten entinen poliittinen suunnittelija ei ymmärrä koulujen ja armeijan ideologista kasvisruokapäivää. Hänestä jokaisella aterialla on oltava tarjolla myös liha- tai kalavaihtoehto, koska demokratiassa ihmiset saavat päättää, mitä syövät.

"Pakollinen kasvisruokapäivä on aiheuttanut sen, että monet jättävät kapinamielessä annoksen syömättä ja menevät McDonaldsiin. Ihmiset kannattaa tutustuttaa kasviksiin tekemällä huippuhyvää kasvisruokaa. Ruoka, josta puuttuu liha, ja siihen on heitetty vähän linssejä päälle, ei ole oikea metodi."

Purra lähestyy kasvisruokaa terveysasiana, ei niinkään globaalista ilmastonäkökulmasta.

"Se on oikeasti ihan yhdentekevää, mitä suomalainen syö. Ei se vähennä lihansyöntiä, vaikka ajaisimme lihantuotannon Suomesta alas."

Purran mukaan oppositiopolitiikan tekeminen on helppoa, koska hallitus on kovin monessa asiasta täysin eri linjalla kuin perussuomalaiset.

Puolue ottaa kärjikseen oppositiossa maahanmuuttopolitiikan, keskituloisten ansiotuloverotuksen ja sen, että tavallisen suomalaisen toimeentuloa ei saa kurjistaa haittaveroilla.

"Talous rajoittaa jonkin verran hallitusta, oli se kuinka punainen tai vihreä tahansa. Kaikki populismi ei toteudu, mitä vaalipuheissa luvattiin."

Hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi valittu Riikka Purra tekee paljon yhteistyötä sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) kanssa. Hän osasi odottaa, että keskustalla ryyditetty punavihreä hallitus löysentää maahanmuuttopolitiikkaa.

"Hankala ymmärtää, miksi perheenyhdistämistä helpotetaan. Sitä pitäisi päinvastoin kiristää EU:n direktiivien mahdollistamalla tasolle."

Perussuomalaiset oli eduskuntavaaleissa Suomen toiseksi suurin puolue ja kesällä se on noussut selkeään gallupkärkeen. Perussuomalaiset kerää erityisesti miesten kannatusta ja vihreät naisten.

"Teemojamme pitäisi ehkä muotoilla naisille vähän toisin. Emme halua tiukkaa maahanmuuttopolitiikka siksi, että olisimme ilkeitä tai pahoja ihmisiä, vaan koska se maksaa miljardeja euroja joka vuosi."

Lue myös:

Perussuomalaisten uusi kärkipoliitikko jättäisi koululaisten puhelimet kotiin – "Toivoisin kovasti, että kirjoista ja käsin kirjoittamisesta ei luovuttaisi"

Lue lisää