Politiikka

Puolueiden kiivain kesäkokoussesonki on käynnissä – kokoomus alkaa haastaa perussuomalaisia: "Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja"

Kun muut puolueet pitävät kesäkokouksiaan, kristillisdemokraateilla on varsinainen puoluekokous viikonloppuna Oulussa.
Jaana Kankaanpää
Tiistaina medialle puhuneen kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kokoomuksen oppositiopolitiikan eväät ovat ison roolin ottaminen ja omien ratkaisujen esittäminen. Arkistokuva toukokuulta.

Puolueiden perinteiset maakuntakierrokset eli kesäkokoukset käyvät parhaillaan kuumana.

Piipahdukset turuilla ja toreilla tarjoavat tavallisille kansalaisille mahdollisuuden tavata poliitikkoja kasvotusten.

Eilen tiistaina kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksen ohjelmassa Turussa oli esimerkiksi yleisötilaisuus Turun Kauppahallissa.

Tiistaina medialle puhuneen kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kokoomuksen oppositiopolitiikan eväät ovat ison roolin ottaminen ja omien ratkaisujen esittäminen. Jälkimmäisestä puolue lupasi antaa esimerkin tänään keskiviikkona, sillä se lupaa esitellä jopa 60 000 uutta työpaikkaa luovan, toteuttamiskelpoisen työllisyyspaketin.

Hallituksen lisäksi kokoomus ryhtyy Orpon mukaan haastamaan perussuomalaisia, joka on oppositiossa noussut maan suosituimmaksi puolueeksi.

"Tulemme vaatimaan myös perussuomalaisilta ratkaisuja. Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja, jotka eivät ole tästä maailmasta", Orpo sanoo.

Uutta puheenjohtajaa kokoomukselle valitaan vasta ensi kesän puoluekokouksessa, mutta Orpo on jo nyt ilmoittanut olevansa kiinnostunut jatkamaan. Toista kauttaan puheenjohtajana toimiva Orpo valittiin johtopestiin ensimmäistä kertaa kesäkuussa 2016.

MT:n teettämän kyselyn (9.8.2019) mukaan Antti Häkkänen ja Elina Lepomäki olivat kaikkien vastaajien keskuudessa hieman Orpoa suositumpia kokoomuksen puheenjohtajaksi.

Keskustan kesäkokous poiki tiistaina kannanoton siitä, miten lapsista kieltäytyminen on monelle keino torjua ilmastonmuutosta.

"Keskusta luottaa suomalaisiin perheisiin, että ne pystyvät järkevästi sopeuttamaan kulutustottumuksiaan koko ajan ilmastoystävällisemmiksi. Sen sijaan lapsien lukumäärästä syyllistävä julkinen keskustelu voi pahimmillaan provosoida käytännön toimet minimaalisiksi. Keskusta peräänkuuluttaa sovittelevaa keskustelua, polarisointi kiihdyttää vain vastakkainasettelua", kannanotossa todetaan.

Keskustan puoluejohto jalkautui maanantaina Iisalmen torille. Esimerkiksi Yle uutisoi tiistaina (20.8.2019), miten yksi yleisöstä noussut teema oli ilmastonmuutos ja siihen liittyvä maanviljelijöiden moittiminen.

"Ilmastonmuutos on ilman muuta koko ihmiskunnan kohtalonkysymys, mutta täältä Suomesta käsin meidän pitäisi koko ajan muistuttaa niistä ratkaisuista, mitkä meillä on täällä käsissämme", keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoi Ylen mukaan.

Viikonloppuna SDP juhli 120-vuotista taivaltaan. Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sdp) esitteli viikonloppuna SDP:n juhlien paneelikeskustelussa vision siitä, että työviikko voisi tulevaisuudessa olla nelipäiväinen tai työpäivä kuusituntinen.

"Vastakin on pyrittävä työn tuottavuuden parantamiseen ja, että hyötyjä on tavallinen ihminen. Työajan lyhentämisestä voi ja pitää keskustella. 4 päivän työviikko tai 6 tunnin työpäivä elämiseen riittävällä palkalla on tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta", Marin kirjoitti pikaviestipalvelu Twitterissä.

Marinin ehdotus herätti Twitterissä runsaasti huomiota. Kritiikkiä satoi erityisesti opposition ja liike-elämän edustajien suunnalta.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kommentoi Marinin ehdotusta tuoreeltaan ja huomautti, että Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan työajan pidennys on ollut kilpailukykysopimuksen tehokkain tapa parantaa kilpailukykyä.

Vastakkaista mielipidettä edusti esimerkiksi Akavan opiskelijoiden twiitti.

"Silpputyön lisääntyessä ja alustatalouden ja teknologian kehityksen aikana olisi hyvä katsoa myös työaikaa avoimin mielin. Jo tällä hetkellä 8–16-työaika on monille tietotyöläisille vanhentunutta maailmaa."

Tänään keskiviikkona Porvoossa tavattavissa ovat esimerkiksi Vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Aino-Kaisa Pekonen sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

RKP:n eduskuntaryhmä liikkuu 21.–22. elokuuta Pietarsaaren seudulla.

Puolueiden kesäkokouksia on luvassa myös loppukuussa.

Kokouksiaan pitää esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmä, SDP:n ministeriryhmä, kokoomuksen eduskuntaryhmä ja perussuomalaisten eduskuntaryhmä.

Kun muut puolueet pitävät kesäkokouksiaan, kristillisdemokraateilla on varsinainen puoluekokous 24.–25. elokuuta Oulussa.

Eduskunnan ensimmäinen täysistunto syysistuntokaudella on keskiviikkona 4. syyskuuta.

Lue lisää:

Kokoomus aikoo haastaa hallitusta ja perussuomalaisia

Puolueiden kesäkokoukset alkavat – bongaa ministeri torilla

Häkkänen ja Lepomäki kansansuosikit kokoomuksen johtoon – puolueen äänestäjät tukevasti Orpon takana

Lue lisää