Politiikka

Niinistö puolusti Venäjän pääsyä Euroopan neuvostoon: Erittäin tärkeää, että Venäjä on eurooppalaisen ihmisoikeussääntelyn sisällä

Niinistö kommentoi asiaa presidettien tapaamiseen kuuluneessa lehdistötilaisuudessa.
Markku Ulander
Yhteinen tiedotustilaisuus alkoi Niinistön ja Putinin tapaamisen jälkeen. Niinistö kommentoi tilaisuudessa myös ensi kuun vierailuaan Ukrainaan.

Presidentti Sauli Niinistö puolusti Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Venäjän päästämistä Euroopan neuvoston täysjäseneksi.

"On erittäin tärkeää, että Venäjä on eurooppalaisen ihmisoikeussääntelyn sisällä", Niinistö sanoi.

Tilaisuudessa myös Putin kommentoi asiaa sanomalla, ettei Venäjällä ollut erityistä halua palata neuvostoon.

"Emme ole pyrkineet Euroopan neuvostoon. Jos meitä ei haluta sinne, olemme valmiita poistumaan."

Yhteinen tiedotustilaisuus alkoi Niinistön ja Putinin tapaamisen jälkeen. Niinistö kommentoi tilaisuudessa myös ensi kuun vierailuaan Ukrainaan.

"Näyttää siltä, että käytännön töitä on tekeillä, ja niitä pyrin edistämään", Niinistö sanoi.

Niinistö ja Putin pääsivät aloittamaan tapaamisensa Helsingissä iltapäivällä viideltä. Niinistö otti noin kaksi tuntia myöhässä saapuneen Putinin vastaan Presidentinlinnassa.

Presidentti Putin kommentoi tilaisuudessa Moskovan mielenosoituksia sanomalla, että "Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia".

Keskustelujen aluksi Putin puhutteli Niinistöä etunimellä ja kiitti tätä kutsusta. Putin toivoi, että keskusteluissa on mahdollisuus käsitellä sekä kahdenvälisiä että kansainvälisiä asioita.

"Perinteisesti suhteemme Suomen kanssa ovat kehittymässä jatkuvasti myönteisesti kaikilla alueilla, ja olemme erittäin tyytyväisiä suhteiden tilaan", Putin totesi tulkin välityksellä Niinistölle.

Etukäteen arvioitiin, että tapaamisen puheenaiheita olisivat todennäköisesti Ukrainan tilanne sekä Venäjän ajankohtaiset tapahtumat, kuten Moskovan mielenosoitukset ja Arkangelin räjähdys- ja säteilyonnettomuus.

Myöhästyminen valtionpäämiesten tapaamisesta on Putinille pikemmin sääntö kuin poikkeus. Viime kesänä Putin myöhästyi Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin tapaamisesta Helsingissä noin tunnin.

Lue lisää

Presidentti Sauli Niinistö altistunut koronalle – tapasi eilen Latvian presidentin, joka todettiin myöhemmin koronapositiiviseksi

Jyrki Katainen ei lähde kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi – "Minulla ei ole palavaa halua tulla valituksi"

"Yhtä eppäillään"

Vladimir Putinin mukaan kymmenillä ihmisillä hänen lähipiirissään on todettu koronatartunta