Politiikka

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi vaatii Mercosur-sopimuksen ratifioimista – "Osutaan sinne, mihin Bolsonaroa ja hänen kannattajiaan sattuu kovimmin"

EU–Mercosur-sopimus on volyymiltaan maailman suurimpia kauppasopimuksia koskaan.
Juha ROININEN / EUP-IMAGES
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaatii Euroopan unionia ratifioimaan Mercosur-kauppasopimuksen nopeasti. Arkistokuva.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaatii Euroopan unionia ratifioimaan Mercosur-kauppasopimuksen nopeasti.

Romakkaniemen mukaan mercosur-sopimuksen kestävän kehityksen pykäliä voidaan käyttää oikeusperustana Brasiliaa vastaan suunnatuissa toimissa Amazonin polttamisen lopettamiseksi.

”Keskustelu siitä, että sopimus jätettäisiin ratifioimatta painostuksena Brasiliaa kohtaan kuulostaa hyvältä, mutta saattaa johtaa vain monin tavoin huonompaan lopputulokseen”, Romakkaniemi varoittaa Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

”Brasilian presidentti Jair Bolsonaro ei ole ollut erityisen kiinnostunut sopimuksesta, joten sen jäädyttäminen voi johtaa koko sopimuksen kaatumiseen sekä Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn joutumiseen viattomiksi uhreiksi ilman, että sillä saadaan mitään aikaan Brasilian tuhoisien metsänpolttojen suhteen”, Romakkaniemi jatkaa.

Kauppa- ja yhteistyösopimus Mercosuria neuvoteltiin 20 vuotta, ja siitä saavutettiin sopu tänä kesänä. Sopimus on nyt ratifiointivaiheessa Euroopan unionissa.

EU–Mercosur-sopimus on volyymiltaan maailman suurimpia kauppasopimuksia koskaan.

Voimaantullessaan sopimus lisäisi Keskuskauppakamarin mukaan kauppaa, investointeja, työtä ja hyvinvointia sekä Euroopassa että Latinalaisessa Amerikassa. Romakkaniemi oli työskennellessään Euroopan komissiossa mukana korkean tason Mercosur-sopimuksen neuvotteluissa.

”Paras tapa edetä olisikin ratifioida Mercosur-sopimus ja avata kauppa Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn kanssa, mutta samalla käyttää kestävän kehityksen lausekkeita oikeusperustana Brasiliaan suunnattuihin pakotteisiin”, sanoo Romakkaniemi.

”Kielletään brasilialaisen lihan ja maataloustuotteiden tuonti sen jälkeen kokonaan ja suunnataan siten Mercosur-sopimuksen tuontikiintiöt sen muille osapuolille, niin osutaan sinne, mihin Bolsonaroa ja hänen kannattajiaan sattuu kovimmin”, Romakkaniemi sanoo.

Aiemmin tänään kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaati, että Euroopan unioni asettaa brasilialaisen soijan ja lihan tuontikieltoon.

Lue lisää:

Kärnä vaatii tuontikieltoa brasilialaisille tuotteille ja latelee Bolsonarolle madonluvut: "Mies näyttää olevan niin kiero, että pipokin pitää ruuvata päähän"

Brasilian presidentti lateli tulikivenkatkuista tekstiä ranskalaiselle virkaveljelleen – Amazonin metsäpalokeskustelu roihuaa somessa

Puolet suomalaisista täysin pihalla koko asiasta: "Voidaanko samoilla hyllyillä myydä täysin erilaisilla vaatimuksilla tuotettuja tuotteita?"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Amazonin sademetsää häviää vauhdilla – metsäkato on vuosikymmenen suurinta

EU ja Japani taistelevat yhdessä superbakteereja vastaan: "Antibiootteja on käytettävä vain tarvittaessa", terveysministeri ja komissaari vetoavat

Mikrobilääkeresistenssin torjunnalla on kiire