Politiikka

Jutta Urpilaista huolestuttaa vakavasti Suomen velkataso: "Jos ajaudumme uuteen eurokriisiin, tilanne on haastavampi kuin kymmenen vuotta sitten"

Kokkolalainen Jutta Urpilainen haluaa olla koko Suomen komissaariehdokas. Häntä kiinnostaa talouteen, osaamiseen ja ulkosuhteisiin liittyvä komissaarin salkku.
Kari Salonen
Kokkolalainen Jutta Urpilainen on tottunut rikkomaan lasikattoja. Hän oli SDP:n ensimmäinen naispuheenjohtaja, Suomen ensimmäinen naisvaltiovarainministeri ja pian todennäköisesti Suomen ensimmäinen naiskomissaari.

Suomen komissaariehdokkaaksi valittu Jutta Urpilainen on opetellut kesän ajan nelihenkisen perheen elämää. Urpilaisella ja hänen puolisollaan Juha Mustosella on ennestään 4-vuotias Johannes-poika. Perhe sai samasta maasta kesällä kolmevuotiaan adoptiotyttären.

"Olen parhaillaan vanhempainvapaalla kotona lapsen kanssa ja samalla valmistaudun Euroopan parlamentin kuulemisiin ja komissaarin tehtävään. Koko perhe muuttaa Brysseliin, diplomaattimieheni on saanut töitä Suomen suurlähetystöstä. Tämä on meille kaikille tosi iso elämänmuutos."

Urpilaisen mukaan Suomi lähtee hakemaan mahdollisimman painavaa komissaarin salkkua. Entisenä valtiovarainministerinä talousasiat ovat Urpilaiselle läheisiä. Häntä kiinnostavat myös ulkosuhteisiin ja osaamiseen liittyvät salkut.

"Toimin viimeiset vuodet ulkoministeri Timo Soinin rauhanvälityksen erityisedustajana ja olin samaan aikaan eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Se antoi mahdollisuuden katsoa ulkopolitiikkaan liittyviä tehtäviä ja sitä kokonaisuutta varsin syvällisesti."

Urpilainen on työskennellyt opettajana ja eduskunnassa hän istui sivistysvaliokunnassa, joten osaamiseen, tutkimukseen ja koulutukseen liittyvät teemat ovat myös tuttuja.

Euroopan komission puheenjohtaja päättää käytännössä suvereenisti salkkujaosta.

"Tapasin komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin pari viikkoa sitten Brysselissä ja sain hänestä erittäin miellyttävän kuvan. Kävimme keskustelua työhistoriastani, mutta aika näyttää. Lähtökohtaisesti kaikki tehtävät ovat komissiossa mielenkiintoisia."

Urpilainen on komissaarina valmis yhteydenpitoon ja vuoropuheluun MTK:n ja muiden etujärjestöjen kanssa. Hän kuitenkin muistuttaa, että komissaari ei ole puhtaasti Suomen edustaja, vaan tehtävässä on tavoitteena katsoa koko Euroopan etua.

Jutta Urpilainen toimi valtiovarainministerinä 2011–2014 keskellä eurokriisiä. Vaikea suhdanne, iso teollinen rakennemuutos ja väestön ikääntymisen aikaansaama kestävyysvaje hankaloittivat hänen toimiaan kirstunvartijana.

Urpilainen muistuttaa, että Suomen velkataso on nyt huomattavasti korkeampi kuin kymmenen vuotta sitten.

"Talous on kasvanut viimeiset neljä vuotta ja samalla koko ajan on eletty velaksi ja tehty alijäämää. Toisaalta tämä hallitus haluaa tehdä tulevaisuusinvestointeja ja parantaa myös ihmisten perusturvaa. Pidän niitä linjauksia oikeina. Minua huolestuttaa kuitenkin talouden pitkä trendi."

"Jos ajaudumme uuteen eurokriisiin tai tulee yllättävä talousshokki, Suomen tilanne on haastavampi kuin kymmenen vuotta sitten."

Urpilaisen mukaan EU:n yhteistyötä on syvennettävä erityisesti turvallisuuspolitiikassa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Sen sijaan taloudellinen integraatio ei etene yhtä rivakasti.

"Mikään kansallisvaltio ei pysty yksin ratkaisemaan uusia turvallisuusuhkia, kuten hybridisodankäyntiä, kybervaikuttamista, terrorismia ja ilmastonmuutosta. Tarvitsemme ylikansallista yhteistyötä ja EU on meille luonteva viitekehys."

Voidaanko kansallisvaltioille palauttaa Brysselistä päätöksentekovaltaa joillakin politiikan lohkoilla?

"Olemme menossa monella osa-alueella päinvastaiseen suuntaan, esimerkiksi robotiikassa normistoa lähdetään luomaan enemmän EU-tasolla. Välillä äänestäjiltä kuulee, että maatalouspolitiikka pitää palauttaa kansalliseksi, mutta tuskin siihen siirrytään lähitulevaisuudessa."

Urpilainen toivoo, että EU ottaa johtavan roolin sääntöperusteisen kansainvälisen yhteistyön puolustajana. Toinen iso kysymys on työntekijöiden oikeuksien vahvistaminen teknologisessa murroksessa.

"En pidä isona ongelmana sitä, että EU:n jäsenmailla on erilaisia näkemyksiä talouspolitiikasta tai maahanmuutosta. Se on paljon ongelmallisempaa, jos meillä ei ole yhteistä käsitystä siitä, mitä tarkoittaa oikeusvaltio."

Antti Rinne syrjäytti Jutta Urpilaisen SDP:n johdosta keväällä 2014. Mediassa spekuloitiin paljon puolueen jakaantumisesta tiukan puheenjohtajakisan jälkeen.

Urpilainen muistuttaa, että hän oli omalta osaltaan tekemässä töitä sen eteen, että Rinne nousi kevään vaaleissa pääministeriksi.

"En minä ajattele enää SDP:n vuoden 2014 puoluekokousta. Omassa elämässä on tapahtunut henkilökohtaisellakin tasolla niin paljon, että se on jäänyt taakse. Uskon siihen, että kun yksi ovi sulkeutuu, niin toinen ovi avautuu."

Suomen tuleva EU-komissaari Jutta Urpilainen: Taloudellinen tuki taantuville alueille voisi ehkäistä nationalismin nousua.

Lue lisää

IS: Demarit kierrättävät ministereitään – Antti Rinne nousemassa työministeriksi

Suomalainen osuuskuntatoiminta sai kansainvälistä huomiota: "Ei ole itsestään selvää, että osuustoiminnan tila on näin hyvä"

Uusi kumppanuussopimus on maailmanlaajuinen käännekohta

Urpilainen varoittaa luottamuksen rapautumisesta, jos Suomi kaataa elpymispaketin – "Vilpitön arvioni on, että tästä paketista on Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa"