Lääkärin palsta: Pitkäaikaisen kivun ja väsymyksen syy voi olla suoliston bakteereissa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Lääkärin palsta: Pitkäaikaisen kivun ja väsymyksen syy voi olla suoliston bakteereissa

Väestöstä 2–4 prosenttia sairastaa fibromyalgiaa ja suurin osa heistä on naisia.
Jutta Mykrä
Fibromyalgiaan liittyy lihas- ja nivelkipuja.

Fibromyalgia on pitkäaikainen kipu- ja väsymys­oireyhtymä. Lihas- ja nivelkipujen lisäksi siihen liittyy poikkeavaa väsymystä, joka tyypillisesti alkaa aamulla ja jatkuu koko päivän. Oireet voivat vaihdella säätilan mukaan.

Väestöstä 2–4 prosenttia sairastaa fibromyalgiaa ja suurin osa heistä on naisia. Fibromyalgian tunnistamiseen ei ole käytössä laboratoriokoetta.

Kanadalaiset kipututkijat totesivat, että fibromyalgiapotilailla suoliston bakteeristo oli poikkeava verrattuna terveisiin verrokkihenkilöihin. Erityisesti tulehdusreaktiota hillitsevän Faecali­bacterium prausnitzii -bakteerin määrät olivat vähäiset.

Tutkimus vahvistaa tulehduksen merki­tystä mahdollisena fibromyalgian aiheuttajana ja se voi auttaa uusien hoitomuotojen kehittämiseen.

On aiheellisesti herätetty kysymys, olisiko fibromyalgiaa mahdollista hoitaa istuttamalla suolistoon kipua rauhoittavia bakteereita. (Pain 18.6.2019)

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Lue lisää

Mikä on turvallinen sosiaalinen etäisyys koronakriisin aikana? Yksi lehmänmitta ei välttämättä riitä

Uutta tietoa koronaviruksen leviämistavoista: Tutkimukset antavat viitteitä siitä, että virus leviäisi myös ilmateitse aerosoleina

Professori Huovinen: Koronaviruksen leviämisen nopeus ja viruksen tappavuus ovat yllättäneet maailman – "kaikki viruksen leviämismuodot eivät edes ole vielä tiedossa"

Painonhallinnan kannalta milloin syöt on jopa tärkeämpää kuin mitä syöt