Politiikka

Jyrki Katainen kehotti suomalaisia: "Hakekaa EU-uralle!"

24 jäsenyysvuoden jälkeen moni suomalainen EU-virkamies on jäämässä muutaman lähivuoden aikana eläkkeelle.
Kimmo Lundén
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoi Turun Eurooppa-torilla kolmesta mahdollisesta polusta EU-töihin.

EU-komissiossa ja muissa unionin instituutioissa vapautuu muutaman lähivuoden aikana paljon paikkoja auki eri osastoilla.

"Kannustan hakemaan töihin EU-uralle. Muuten suomalaisia on kohta huomattavasti vähemmän EU-instituutioissa", kehotti EU-komission varapuheenjohtaja, komissaari Jyrki Katainen (kok) Turun Eurooppa-foorumissa.

Suomalaisia työskentelee nykyisin 542 henkilöä EU-komission eri osastoilla. Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuoden 1995 alussa, myös suomalaisilla avautui mahdollisuus hakea täihin virkamiesuralle EU:hun.

24 jäsenyysvuoden jälkeen moni suomalainen EU-virkamies on jäämässä muutaman lähivuoden aikana eläkkeelle. Eläkeikä EU-töissä on 65 vuotta.

EU-komissaarilla ja komission varapuheenjohtajana työskentelevällä Jyrki Kataisella on takanaan viiden vuoden ura EU-komissaarina. Hän harkitsi EU-virkamiesuraa myös jatkoksi Erasmus-vaihto-oppilasvuoteensa Isossa-Britanniassa.

Katainen kertoi Turussa kolmesta mahdollisesta polusta EU-töihin. Pysyvä komission virkaura aukeaa kokeiden ja julkisen kilpailun kautta. Työpaikkoja avautuu aika ajoin komission eri osastoille.

Lisäksi voi hakea harjoittelijaksi. Katainen kertoi, että hänellä on ollut kabinetissa koko ajan kaksi harjoittelijaa puolen vuoden jaksoissa. Toinen harjoittelijoista on tullut Suomesta, toinen jostain toisesta EU-maasta.

Lisäksi EU-parlamentin jäsenillä on harjoittelijoita. Harjoitteluajalla voi kokeilla, miltä EU-työ maistuu.

Jyrki Kataisen kabinetissa Brysselissä kabinettipäällikkönä työskentelevä Risto Artjoki oli Turun kirjastopihalla kuulolla hänkin. Artjoki kertoo hakeneensa täihin EU-komissioon kilpailun kautta vuonna 2003.

"Euroopan agronomien työkilpailu", Artjoki kuvasi prosessia.

Hän kertoo aloittaneensa työt komission maatalousosastolta.

Turun Eurooppa-foorumi toi 29.-31.8. Turkuun satoja politiikan ja talouden huippuvaikuttajia keskustelemaan EU-asioista ja Euroopan tulevaisuudesta yhdessä yleisön kanssa.

Perjantaina järjestettiin Turun Akatemiatalolla myös Suomen komissaariehdokkaan Jutta Urpilaisen (sd) kyselytunti ja Eurooppa-asioista eduskunnassa vastaavan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen.

Kimmo Lundén
Kabinettipäällikkö Risto Artjoki kertoi aloittaneensa työt komission maatalousosastolta.
Lue lisää

EU toruu Suomea jätteitä koskevien direktiivien laiminlyönnistä – virheiden korjaamiseen aikaa kaksi kuukautta, muuten uhkaavat oikeustoimet

EU-komissio kehottaa jäsenmaita jatkamaan talouden tukemista ensi vuonnakin

Haasteet eivät lopu elpymispakettiin

EU-komissio ehdottaa matkustusrajoitusten höllentämistä rokotetuille EU:n ulkorajoilla