Politiikka

Kauhuskenaario toteutumassa — Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan lehtien jakelu voi loppua jo 2025

Postin lähivuodet ovat sarja työselkkauksia, liiketoiminnan karsimista ja uuden rakentamista. "Kirjeliiketoiminta loppuu ensin", arvioi Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen.
Sanne Katainen
Posti ehdotti edelliselle hallitukselle, että sanomalehtien jakelua turvattaisiin määräaikaisella maaseudun jakelutuella lehtien jakeluongelman ratkaisemiseksi. Tämä tukikeskustelu jäi Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen mukaan ainoaksi, hallitus vaihtui ja Posti ei odota syksyn budjettiriihestä tukirahaa lehdille.

Postin viitisen vuotta tekemistä tulevaisuuden ennusteista näyttää kirje- ja jakeluliiketoiminnassa toteutuvan pessimistisin kauhuskenaario.

"Kirjeliiketoiminnassa lähivuodet ovat todella vaikeita", arvioi Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Tanskassa kirjeitä ei enää lähetetä. Ruotsin ja Tanskan valtiot ovat joutuneet pääomittamaan omistamaansa logistiikka- ja kuljetuspalveluyhtiö PostNordia.

Postin kustantaja-asiakkaita Malinen on kuunnellut tarkkaan: "Paperisia lehtiä toimitamme varmaan pidempään kuin kirjeitä. Kuljetamme painettuja lehtiä ainakin vuosiin 2025–2030 saakka."

Ennusteita postiliiketoiminnan muutoksista Posti on laatinut 2000-luvun alusta lähtien – ja sopeuttanut toimintaansa.

Vuonna 2014 Postin silloinen tutkimusjohtaja Heikki Nikali arvioi mediatrendejä vuoteen 2020.

Kirjeliiketoiminta on vähentynyt koko sen ajan, kun Malinen syksyllä 2012 aloitti Postin eli silloisen Itellan toimitusjohtajana.

Myös valtio on pyrkinyt digitalisoimaan omat kirjelähetyksensä.

Postin määrä vähentyy edelleen yhä kiihtyvään tahtiin.

Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla osoitteellisten kirjeiden jakelumäärä väheni 13 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

"Myös sanoma- ja aikakauslehdillä rankimmat ennusteet ovat toteutumassa", jo eläkkeelle siirtynyt Nikali arvioi skenaarioitaan.

Kirjeiden jälkeen toiseksi suurin riski joutua noidankehään on painetuilla sanomalehdillä. Levikkien laskiessa joudutaan nostamaan niin jakelun kuin lehden hintaa, mikä laskee jälleen kysyntää.

Pienin riski kauhuskenaarion toteutumiseen on Nikalin arvion mukaan painetuilla aikakauslehdillä. Se johtuu alhaisesta hintajoustosta ja vahvasta tunnesiteestä lehtiin.

Muutoksen nopeuden määrittävät Heikki Malisen mukaan postin lähettäjät, asiakkaat.

Kirje- ja lehtikuljetusten vähentyminen on tehnyt vuosittain 70 miljoonan euron loven Postin liikevaihtoon.

1,6 miljardin euron liikevaihtoa tekevä Posti on Malisen mukaan joutunut seitsemän viime vuoden aikana korvaamaan noin puolen miljardin euron liikevaihdon menetykset säästöillä ja paketti- ja logistiikkapuolen uudella liiketoiminnalla.

Tähän liittyy myös Postin tammikuussa toteuttama sisälogistiikkayhtiö Suomen Transval Groupin yritysosto.

Postille siirtyi 148 miljoonan euron liikevaihto ja 3 500 logistiikka-alan ammattilaista.

Liiketoiminnan murroksesta, investoinneista ja uudistumisesta Postin tulee selvitä omalla tulorahoituksellaan.

Yli 2 000 Postin työntekijää lakkoili alkuviikolla maanantaista keskiviikkoon. Lakko oli protesti Postin päätökselle siirtää 700 paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijää Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin.

Jatkotoimet jäävät nähtäväksi.

Postin liiketoiminnan muutokset merkitsevät suurimmalle työnantajalle ja sen henkilöstölle todennäköisesti kipeitä muutoksia ja useita työselkkauksia.

Osa Postin asiakkaana olevista lehdistä on lakon ajaksi avannut verkkolehtensä maksutta kaikille lukijoilleen, jotta lehtien sisältö pääsisi perille tilaajilleen. Näin teki myös Viestilehtien kustantama Maaseudun Tulevaisuus.

Posti hakee työehtosopimuksen vaihdolla Malisen mukaan eritoten joustavuutta, kun liiketoiminta muuttuu koko ajan pakettikuljetusten ja logistiikan suuntaan.

Paketit kuljetetaan pääosin loppuviikosta, ja asiakkaat odottavat yhä nopeampia toimitusaikoja verkkokaupassa.

Kirjepostia yhtiö jakaa käytännössä enää neljänä päivänä viikosta.

Vaikka pakettiliiketoimintamarkkina kasvaa, kilpailu sillä on lisääntynyt merkittävästi. Malisen mukaan yhtiöllä on jakeluliiketoiminnassa nyt 16 kilpailijaa kotimaasta ja pakettijakelussa lukuisa joukko ulkomailta.

Jakeluun on tullut alustatalouden tapaista toimintaa, joka on tullut tutuksi muun muassa taksiyritys Uberistä.

Otsikkoa muokattu 4.9.2019 klo 8.50. Posti pyri lopettamaan jakelua, mutta Malinen arvioi, että 2025-2030 jälkeen lehtiä ei enää jaeta.

Lue lisää

Posti uusi strategiansa: "Teemme palveluista niin digitaalisia kuin mahdollista"

Hallintoneuvoston keskustajäsen Eeva Kalli yllättyi Postin hallituksen puheenjohtajan jakelukannasta: "Mitään päätöksiä ei ole tehty"

PAU:n järjestöpäällikkö Postin suunnitelmista: “Maaseudun asukkaat, pitäkää puolenne”

Rossi puhuu omituisia