Politiikka

Nyt löytyi ero keskustan pj-ehdokkaiden välillä – Kulmuni hillitsisi kaupan valtaa kilpailulailla, Kaikkonen toivoo painetta kansalta

Viimeisessä tentissä keskustan puheenjohtajaehdokkaat linjasivat puolueen suhteesta perussuomalaisiin ja vihreisiin.
Jarkko Sirkiä
Antti Kaikkonen ja Katri Kulmuni kisaavat keskustan puheenjohtajanpaikasta.

Satakunta keskustasta kiinnostunutta kuuntelee hiirenhiljaa Vantaan Kauppiaitten kauppaopiston salissa. Nyt on käynnissä viimeinen tentti ja puolueen puheenjohtajaehdokkaiden välille pitäisi löytää eroja. Kisa on ollut hyvin tasaväkinen.

Tentissä molemmat ovat samaa mieltä keskustan suurimmasta onnistumisesta viime hallituksessa. Se oli 130 000 uutta työpaikkaa ja talouden saaminen hallintaan.

Myös epäonnistumisista oli yksimielisyyttä. Taksiuudistus oli munauksien listalla.

Eroja on kuitenkin pikkuhiljaa alkanut löytyä. Esimerkiksi Iltalehden mukaan Katri Kulmuni on vasemmistolaisempi.

Epäonnistumisista Antti Kaikkonen nimesi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen kaatumisen. Kulmuni puolestaan nosti käräjäoikeusuudistuksen ja sairaaloiden säästöt.

Molemmat vakuuttavat kuitenkin olevan keskellä. Ja se kuuluu vastauksissa, vaikka Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen yrittää sitkeästi haastaa.

Lentoveroa Suomeen kumpikaan ei kannata. Molempien mielestä Postin johdon palkka on liian suuri. Postin hallituksen luottamukseen kumpikaan ei ottanut suoraa kantaa.

Veikkauksen monopolia kumpikaan ei purkaisi.

Ehdokkaat ymmärtävät hyvin keskustan tarvitsevan uusiutumista. Tentin vetävin osio oli kun ehdokkaat asemoivat kannatusta kadottanutta keskustaa muihin puolueisiin.

"Jos ollaan laimea versio perussuomalaisista tai vaaleanvihreä versio vihreistä, keskusta ei pärjää", Kulmuni sanoo.

Hänen mielestään suosiota pitää etsiä akuutisti perussuomalaisista ja pitkällä tähtäimellä vihreitä kannattavista nuorista.

Kaikkonenkin myöntää, että perussuomalaiset ovat onnistuneet paremmin puhuttelemaan äänestäjiä, vaikka ei katsoisi sivuille.

"Pitää keskittyä omaan suoritukseen", Kaikkonen sanoo. Hänen mielestään keskusta on perussuomalaisia parempi perhepolitiikassa ja vihreitä tiukempi maahanmuutossa.

Kulmunin mielestä kuluttaja- ja kilpailuviranomainen ei ole tilanteen tasalla maanviljelijän ja kaupan välisessä suhteessa.

"Kilpailulainsäädäntöä pitää muuttaa, sillä kauppa on valtavan keskittynyt. Sille pitää jotain tehdä", Kulmuni sanoo.

Kaikkosen mielestä painetta tarvitaan kansalaisyhteiskunnalta ja medialta. Hän ei ole varma, pystyykö kaupan asemaan lailla vaikuttamaan.

Britannian eroa EU:sta kumpikaan ei halua. Se kuitenkin näyttää väistämättömältä.

"Kyllä on aika paljon brittien kanssa vastaan tultu. He eivät itsekään ole tilanteen tasalla. Lisäaikaa voisi antaa, jos näyttäisi, että siitä olisi hyötyä. Esimerkiksi vuoden loppuun", Kaikkonen sanoo.

Kulmunin mielestä ero on vaikeampi briteille kuin EU:lle.

"Se on surullista, mutta ei sille enää mitään voi."

Kumpikaan ei ota kantaa, ottaisiko puheenjohtajana keskustan kovimman ministerisalkun itselleen. Se on valtiovarainministeri Mika Lintilän tehtävä.

"Mitään suurta ministerirulettia ei tule. Tärkein tehtävä on saada keskustan kannatus nousemaan. Kaikki muu on sivuseikkaa", Kulmuni sanoo.

"Ei ainakaan vaihdeta ennen Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana. Sen jälkeen voi harkita", Kaikkonen tuumaa.

Keskustan puheenjohtaja valitaan ylimääräisessä puoluekokouksessa ensi lauantaina.

Ehdolla on myös hartolalainen Jari Tasanen. Ehdokkaat pitävät vielä puheen ennen äänestystä kokouksessa.

Oheisesta videolinkistä voit katsoa puheenjohtajaehdokashaastattelun kokonaisuudessaan.

Lue myös:

Kisa kiihtyy – Saarikko ilmoittautui Kaikkosen taakse, Kulmunillakin tunnettuja tukijoita

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat: edellisessä hallituksessa onnistuttiin taloudessa ja epäonnistuttiin taksilaissa

Lue lisää