Politiikka

Liput liehumaan! Tänään on ensimmäinen suomalaisen ruuan päivä ja siitä toivotaan liputuspäivää

Kotimaisen ruuan puolesta tempaistaan somessa tänään. Sinne toivotaan ruoka- ja liputuskuvia.
Marjaana Malkamäki
Tero Linnainmaa nosti lippua koemielessä jo eilen tiistaina vanhempiensa maatilalla Hämeenkyrössä.

Tänään keskiviikkona vietetään Suomalaisen ruuan päivää. Teemapäivän tiimoilta kotimaiselle ruualle toivotaan paljon näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Aloitteen teemapäivästä tehnyt Ruokatieto toivoo myös, että moni liputtaisi tänään kotimaisen ruuan puolesta.

”Toivon, että monet nostavat lipun salkoon silkasta ylpeydestä kotimaiseen ruokaan”, Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi sanoo.

Virallinen liputuspäivä tänään ei ole, mutta liputtaminen on sallittu muutenkin, kun siihen on aihetta.

Päivän aikaan järjestetään myös useita pienimuotoisia tapahtumia.

Keski-Suomen MTK-laiset jakavat ruokatietoa Jyväskylän kävelykadulla, ja Orimattilassa paikalliset tuottajat myyvät ruokaa torilla.

”Sympaattisin mitä olen kuullut, on Sampsan opiskelijoiden brunssi Viikin C-grundilla”, Syväniemi kertoo.

Sampsa on maatalousylioppilaiden yhdistys Helsingin yliopistossa.

Ruokatiedolle juhlapäivä on mahdollisuus nostaa kotimaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -merkkiä esille. Merkissä ovat mukana kaikki ruokaketjun toimijat.

Syväniemi on tyytyväinen merkin menestyksestä Markkinointi & Mainonta -lehden bränditutkimuksessa.

”Se on kuudenneksi tykätyin brändi nuorison keskuudessa. Se kertoo, että ruokakasvatus kantaa. Joka ikinen toritapahtuma, kouluvierailu ja päiväkodin vierailu maatilalla on tärkeä.”

S-ryhmä lupaa lisätä syksyn mittaan Hyvää Suomesta -merkin hyllynreunoissa oleviin etiketteihin.

Lisäksi S-kortille kirjautuneista ostoksista saa pian kotimaisuuserittelyn. Omat ostot -palvelu kertoo, miten paljon ostoksissa on kotimaista raaka-ainetta ja missä ostoksissa on kotimaista työtä takana.

Laskuri näyttää myös ulkomaiset ruokaostokset omana listanaan.

Palvelu avataan lokakuussa.

Ruokatiedolla on 300 jäsentä, joista 102 on ilmoittautunut kampanjaan mukaan. Yrityksille kampanja onkin tilaisuus kertoa kotimaisuuden osuus omassa tuotannossa.

Tapahtuma on pääasiassa sosiaalisen median kampanja. Suomalaisen ruuan päivän Facebook-sivulla voi ilmoittaa paikallisesta tapahtumasta ja julkaista omia ruokakuvia. Ehkä somessa nähdään myös liputuskuvia.

Twitterissä voi käyttää esimerkiksi #suomalaisenruoanpäivä ja #hyvääsuomesta -tunnisteita. Facebookissa voi lisätä päivän kunniaksi tehdyn kehyksen profiilikuvaansa.

Suosittu videobloggari Inari Fernández tutustui eilen sodankyläläiseen maatilaan. Hänen Äidin puheenvuoro -kanavalla nähdään tilalta videoklippejä. Hän myös tekee kyselyn, mitä kanavan katsojat haluavat tietää suomalaisesta ruuasta.

Fernández muutti vuodeksi pääkaupungista Sodankylään ja kertoo videoblogissa kokemuksiaan. Hän tekee MTK:n kanssa yhteistyötä.

Korjattu 9.10. Inari Fernández vieraili sodankyläläisellä maatilalla, ei inarilaisella.

Lue lisää

Ruoka yhdistää sukupolvet ja tuo oman historian lähelle – erityisesti yksi perinneruoka kiinnostaa kotileipureita korona-aikaan

"On häpeällistä, jos julkisissa ruokapalveluissa käytetään tuontitavaraa", Anni-Mari Syväniemi lataa

Pullakahvit vai rapujuhlat? Miten sinä juhlistat tänään Suomalaisen ruuan päivää?

Ruokatieto käsitteli Lidlin kanssa virheellisen Hyvää Suomesta -merkin käytön jo perjantaina — "Tilanne ei aiheuta seuraamuksia"