Politiikka

Postin palkat ja työehtoheikennykset tyrmättiin yli puoluerajojen eduskunnassa – pääministerin ehdotus posteljooneista kyselemässä ihmisten vointia herätti ihmetystä

Eduskunnan syyskauden ensimmäisessä täysistunnossa vaikutti olevan lämmin yksimielisyys Postin johdon kohtuuttomista palkkioista.
Jaana Kankaanpää
Perussuomalaisten Jussi Halla-aholla näyttäisi olevan valttikortti myös keskiviikon mahdollisessa luottamusäänestyksessä.

Postin johdon suuret palkkiot ja työntekijöiden työehtojen heikentäminen ovat kirvoittaneet keskustelua eduskunnan täysistunnossa. Syyskauden ensimmäisessä täysistunnossa vaikutti olevan lämmin yksimielisyys siitä, että johdon palkkiot ovat kohtuuttomia.

"Kun valtionyhtiön johtajana saa enemmän palkkaa kuin valtion johtamisesta, se on täysin kohtuutonta", sanoi esimerkiksi oppositiopuolue kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen palkka joutui julkiseen syyniin, kun Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti työtaistelun vastalauseena 700 työntekijän siirtämisestä Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin. Malisen palkat ja palkkiot kohosivat viime vuonna lähes 988  000 euroon.

Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja, perussuomalaisten Jussi Halla-aho piti erityisen vakavana, että postinjohtajan palkkiot revitään ruohonjuuritason henkilöstön selkärangasta.

Useat edustajat sanoivat ymmärtävänsä, että palkkiot koettelevat kansalaisten oikeudentajua.

Valtionyhtiöistä vastaavan ministerin tarttumista Postissa ilmenneisiin epäoikeudenmukaisuuksiin kiiteltiin vuolaasti.

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ilmoitti eilen, että työntekijöiden siirtämisessä toiseen työehtosopimukseen otetaan aikalisä. Lisäksi hän sanoi pitävänsä johdon palkkioita kohtuuttomina ja vaati Postin hallitukselta tämän kuun aikana uutta linjausta yhtiön johtajien palkitsemisesta.

"On tärkeää, että Paatero on tarttunut asiaan. Uskoisin, että Postin johtajan tehtävään löytyy tekijä alemmallakin palkalla", sanoi hallituspuolue vihreiden Mari Holopainen.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) heitto siitä, että Postin palvelut voisi kytkeä sote-uudistukseen, herätti täysistunnossa ihmetystä. Rinne on ehdottanut Ylen haastattelussa, että Postin työntekijät voisivat työn ohessa tarkistaa, mitä kotipalvelun asiakkaille kuuluu.

Myös oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi salin ulkopuolella STT:lle, että Rinteen kommenteissa on varmasti joku hyvä ajatus, mutta ne ovat kaukana arkitodellisuudesta.

"Sote-palvelut eivät voi perustua siihen, että postimies käy kurkkaamassa ikkunasta", Orpo sanoi.

Rinne korosti, että kyse ei olisi hoitotyöstä vaan ennaltaehkäisevästä, ihmisten turvallisuudentunnetta lisäävästä työstä.

"Joku kävisi kolkuttamassa ovelle ja kysyisi, onko kaikki kunnossa ja tarvitsetko huomenna jotain. Ei missään nimessä tietenkään hoitotyötä. Ne ovat koulutettujen lääkärien ja hoitajien työtä", Rinne sanoi istunnossa.

Lue myös:

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen luopuu kahden kuukauden palkastaan: "Oma harkittu päätökseni"

Ay-pomo Postin toimitusjohtajan päätöksestä luopua kahden kuukauden palkasta: "Miljoonan euron ansioista on helppo lohkaista"

Kauhuskenaario toteutumassa — Postin toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan lehtien jakelu voi loppua jo 2025

Lue lisää