Politiikka

Greenpeace vaatii kansainvälisiltä pikaruokajäteiltä toimia Amazonin palojen takia: "Eivät voi jatkaa entiseen malliin"

Ympäristöjärjestö huomauttaa, että McDonald’s, Burger King, KFC ja muut pikaruokaketjut ovat sitoutuneet nollatoleranssiin metsäkadon osalta, mutta epäonnistuvat näiden sitoumusten noudattamisessa.
Markku Vuorikari
Ympäristöjärjestö Greenpeace on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on saada kansainväliset pikaruokajätit McDonalds, Burger King ja Kentucky Fried Chicken irtisanoutumaan Amazonin sademetsän tuhoon yhteydessä olevista tuotteista. Kuvituskuva.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on käynnistänyt kampanjan, jonka tavoitteena on saada kansainväliset pikaruokajätit McDonalds, Burger King ja Kentucky Fried Chicken irtisanoutumaan Amazonin sademetsän tuhoon yhteydessä olevista tuotteista.

“Brasilian presidentti Jair Bolsonaro voi jatkaa ympäristövihamielistä agendaansa vain niin kauan kuin kansainväliset yritysjätit hankkivat tuotteita, jotka ruokkivat tuhoa ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Pikaruokajätit eivät voi jatkaa entiseen malliin, kun maailman suurinta sademetsää poltetaan karjatalouden tieltä”, Greenpeacen Suomen maajohtaja Sini Harkki sanoo tiedotteessa.

Greenpeace nostaa esille sen, että presidentti Bolsonaron kaudella Amazonin tulipalojen määrä on kasvanut 111 prosenttia viime vuodesta. Toisaalta pikaruokaketjut myös käyttävät merkittävän osan niistä tuotteista, jotka kiihdyttävät metsäkatoa Brasiliassa.

Lisäksi ketjut luovat Greenpeacen mukaan uutta kysyntää mittavalla lihan markkinoinnilla kehittyvissä maissa ja ympäri maailman. Ympäristöjärjestö huomauttaa, että McDonald’s, Burger King, KFC ja muut pikaruokaketjut ovat sitoutuneet nollatoleranssiin metsäkadon osalta, mutta epäonnistuvat näiden sitoumusten noudattamisessa.

“Tämä on kriisi. Ilman Amazonia on mahdotonta suojella ilmastoa. Yritykset eivät voi vain vaieta ja katsoa hävitystä sivusta. Burger Kingin, McDonald’sin ja KFCn on vastustettava Bolsonaron kaudella lisääntyneitä metsätuhoja, niin alueen alkuperäiskansojen kuin ilmaston puolesta”, Greenpeace Brasilian kampanjajohtaja Tica Minami sanoo tiedotteessa.

Lue lisää:

Leppä vetoaa kauppaan ja ravintoloihin: "Laittakaa brasilialainen liha boikottiin"

Poliitikot ovat vaatineet brasilialaiselle lihalla tuontikieltoa – näin kauppajätit kommentoivat asiaa

Lue lisää