Politiikka

Lintilä ihmettelee: "Ilmastosta huolestuneen pitää kannattaa kaikkia mahdollisia esityksiä lihaverosta lentoveroon sekä polttomoottoriautoista ja lapsenteosta luopumiseen"

Valtiovarainministeri ihmettelee kolumnissaan politiikan keskusteluilmapiiriä etenkin ympäristökysymyksissä.
Hanna Linnove
Kun Mika Lintilä ehdotti brasilialaiselle lihalle tuontikieltoa, osa epäili, että aloitteeseen on koira haudattuna.

Keskustalainen valtiovarainministeri Mika Lintilä kummastelee MT:n vieraskolumnissaan, miksi joidenkin mielestä keskustalainen ei voisi olla aidosti huolissaan Amazonin metsäpaloista.

Lintilä ehdotti palojen riehuessa että Suomi ja EU selvittäisivät tuontikieltoa brasilialaiselle naudanlihalle. Myönteistä palautetta tuli paljon, mutta joidenkin mielestä aloite oli väärin. "Epäiltiin, että aloitteeseeni oli koira haudattuna", Lintilä kirjoittaa.

"Tuontikieltoa olisi pitänyt kuulemma esittää mieluummin rehuna käytettävälle soijalle."

Hänen mukaansa puheenvuoroista kuulsi läpi ajattelu, että keskustalainen ei voi olla aidosti huolissaan metsäpaloista.

"Harva taisi tietää keskustan esittäneen jo ennen vaaleja tehdyssä ruokapoliittisessa linjauksessaan, että Suomessa pitäisi luopua sademetsiä tuhoavan rehusoijan käytöstä."

Tapaus kuvaa Lintilän mielestä hyvin politiikan keskusteluilmapiiriä, etenkin ympäristökysymyksissä.

"Keskustelussa jylläävät mielikuvat, joiden mukaan ilmastosta huolestuneen kansalaisen ja poliitikon pitää kannattaa kaikkia mahdollisia esityksiä lihaverosta lentoveroon, polttomoottoriautoista ja lapsenteosta luopumiseen, maataloustukien leikkaamiseen ja metsien hakkuiden vähentämiseen", hän kirjoittaa.

"Keskustalaiseen ajattelumaailmaan tämä ehdottomuus ei sovi. Monia näistä ehdotuksista sitä paitsi yhdistää sama laskutusosoite, maaseudulla asuvat ihmiset. Ilmastopolitiikan onkin oltava sosiaalisesti oikeudenmukaista ja kestävää, muutoin seurauksena on yhteiskunnallista tyytymättömyyttä ja epävakautta.

Lue kolumni kokonaan: Väärin sammutettu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ministeri Lintilä porrastaisi työttömyysturvaa – yrittäjän veroja ei kiristetä

Koneyrittäjä tuomittiin Ruotsin Västmanlandin suurmetsäpalosta – Stora Enso vapautettiin syytteistä

Amazonin sademetsää häviää vauhdilla – metsäkato on vuosikymmenen suurinta