Politiikka

EU-valiokunnan mepit vaativat: maataloudesta ei saa leikata – "Täysin väärään aikaan"

Maatalouden rahoitus on laskemassa komission arvioiden mukaan viidellä prosentilla nykytasosta.
Markku Pulkkinen
EU:n maatalouspolitiikan uudistuksesta voidaan saavuttaa sopu vasta sen jälkeen, kun pitkän aikavälin rahoituskehys on valmistunut.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) esitteli kuluvalla viikolla Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa Suomen keskeisiä tavoitteita EU:n yhteiselle maatalouspolitiikalle.

Lepän mukaan maatalouspolitiikan uudistuksessa tarvitaan vielä lisää keskustelua, erityisesti viherryttämisen tilalle rakennetusta vihreästä arkkitehtuurista ja uudesta toimeenpanomallista.

Suomi toivoo, että komissio antaisi siirtymäkautta koskevan ehdotuksensa mahdollisimman pian, jotta vuonna 2021 sovellettavista säännöistä saadaan selkeä kuva. Leppä kuitenkin toivoi, että EU:n rahoituskehyksistä päästään pian ratkaisuun.

"Emme halua pitkiä siirtymäaikoja, vaan meidän pitää pystyä päätöksiin", Leppä painotti.

Mepit haastoivat Suomen ministeriä maatalouden EU-rahoituksesta, joka on aikeissa laskea seuraavalla kaudella. Komission suunnitelmien mukaan eniten Suomessa laskisivat maaseudun kehitystuet.

Jäsenmaat päättävät budjetista mahdollisesti jo vuoden lopulla.

"Kun katsoo kauppapolitiikan tilannetta, ympäristön velvoitteita ja ruokaturvallisuutta: jos nyt leikataan, niin se tehdään täysin väärään aikaan", maatalousvaliokunnan jäsen, meppi Petri Sarvamaa (kok) vetosi.

Ministeri Leppä sivusi myös Mercosur-sopimusta ja niiden linkkiä Brasilian metsäpaloihin.

”Kauppasopimus sisältää kestävää kehitystä koskevan osan ja sitoumuksen Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanemiseksi. Sopimuksen astuttua voimaan tämä tarjoaa mahdollisuuden myös metsäkadon torjumiseen."

Vilkkaassa valiokuntakeskustelussa nousivat esiin myös nuorten viljelijöiden asema, ruuan alkuperä sekä suurpetopolitiikka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MTK:n Marttila ihmettelee kritiikkiä EU-budjetin juuttumisesta vanhoihin rakenteisiin: "Maataloudessa ollaan siirtymässä ylläpitävistä järjestelmistä kehittäviin"

Katainen raportoijaksi EU:n maatalouspolitiikan siirtymäasetukseen – "Viljelijöille tarjottava vakautta ja varmuutta"

Aiheellinen huoli kotimaisesta ruuasta