MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Politiikka

Keskustalle valitaan tänään uusi puheenjohtaja – Kaikkosen kannattajat korostavat kokemusta ja ihmisläheisyyttä, Kulmunin tukijat aatetta ja aluepolitiikkaa

Ehdokkaiden tukiryhmät aloittivat jo perjantaina alkuillasta aktiivisen kampanjoinnin Kouvolassa.
Jukka Koivula
Laura Kuismanen Torniosta (vas.) ja Sari Palmu Alajärveltä kiinnittivät perjantaina rintapieleensä Katri Kulmunin puisen neliapilan.

Tänään lauantaina Kouvolassa huipentuva keskustan puheenjohtajakisa on saanut lisäkierroksia kuluvan viikon aikana.

Varovaiseksi ja tylsäksikin luonnehdittu puolustusministeri Antti Kaikkosen ja elinkeinoministeri Katri Kulmunin mittelö sähköistyi, kun useat tunnetut keskustavaikuttajat tulivat nimellään ehdokkaidensa tueksi.

Suurin uutinen oli Annika Saarikon julkinen tuki Kaikkoselle. Myös muun muassa entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki, europarlamentaarikko Elsi Katainen, keskustavaikuttaja Eeva Kuuskoski, entinen ministeri Liisa Hyssälä ja entinen europarlamentaarikko Mirja Ryynänen liputtavat Kaikkosta.

Kulmunin taakse ovat ryhmittyneet muun muassa keskustakonkarit Sirkka-Liisa Anttila, Mauri Pekkarinen, Seppo Kääriäinen, Tytti Isohookana-Asunmaa, Tapani Tölli ja Kauko Juhantalo.

Viime kädessä puheenjohtajavalinta on äänivaltaisten keskustalaisten puoluekokousedustajien käsissä.

Molempien ehdokkaiden tukiryhmät aloittivat jo eilen perjantaina alkuillasta aktiivisen kampanjoinnin puoluekokousvieraita majoittavien kouvolalaisten hotellien auloissa.

Hotellin kabineteissa ehdokkaat tukiryhmineen kokoontuivat illan aikana hengennostatustilaisuuksiin.

Ehdolle keskustan puheenjohtajaksi on asettunut myös hartolalainen marjanviljelijä Jari Tasanen. Ehdokasta tai tämän tukijoita ei vielä perjantaina näkynyt Kouvolassa.

MT haastatteli perjantaina Kouvolaan saapuneita Antti Kaikkosen ja Katri Kulmunin tukijoita.

Kaikkosta tukevat Ahti Tahkola Kempeleestä ja Maritta Mynttinen Hirvensalmelta korostavat ehdokkaansa kokemusta.

"Kun Juha Sipilä ilmoitti, ettei ole käytettävissä enää puheenjohtajaksi, niin mietin pitkään, mitkä ovat vaihtoehdot. Pyysin Pohjois-Pohjanmaan piirikokouksessa Anttia lähtemään ehdolle, kun en löytänyt muita yhtä hyviä vaihtoehtoja", Tahkola kertoo.

"Kaikkonen on nähnyt nousut ja laskut niin omassa elämässään kuin puolueessakin. Kokemus ja persoona sopivat puheenjohtajan tehtävään", Tahkola sanoo.

Mynttisen mukaan Kaikkonen tuntee keskustan kentän läpikotaisin.

"Antti on ihmisläheinen persoona, joka tuntee puolueen ja sen ihmiset. Aiemmat tehtävät ovat valmistaneet häntä puheenjohtajaksi."

Katri Kulmunin puolesta kampanjoivat Sari Palmu Alajärveltä ja Laura Kuismanen Torniosta peräänkuuluttavat aatteen ja aluepolitiikan kunnianpalautusta.

”Katri on raikas ja määrätietoinen ihminen, joka pystyy sanoittamaan keskustan alkiolaisen sanoman tämän päivän kielellä", Palmu sanoo.

Palmun mielestä keskusta on viime vuosina laiminlyönyt maaseudun ja pienituloisten asioiden hoitamista.

"Erityisen tärkeää on, että keskusta huomioi jatkossa paremmin aluepolitiikan ja köyhän asian hoitamisen. Sipilän kaudella niitä ei hoidettu tarpeeksi hyvin", Palmu sanoo.

Myös Kuismasen mielestä keskustan on puolustettava jatkossa vahvemmin syrjäseutuja. Kulmunin nuorehkon iän, 32, hän kokee enemmän vahvuudeksi kuin heikkoudeksi.

"Ehdokas on tuore ja raikas, mutta kuitenkin jo poliittisesti kokenut."

Kaikkosta kannattava Ahti Tahkola katsoo, että Kaikkosen johdolla keskusta löytää ilmastopolitiikassa "tolkun linjan", joka puhuttelee merkittävää osaa suomalaisista.

"Pohjoisen ihmisenä sellainen puhe, ettei autolla saisi ajaa, tuntuu ihan käsittämättömältä. Myös keskustelu lihansyönnin lopettamisesta on älytöntä."

Henna Takatalo Liedosta uskoo, että puolue on Kaikkosen komennossa uskottava ilmastopolitiikassa, maahanmuutossa ja koulutusasioissa.

"Isoissa kysymyksissä tarvitaan järkeviä ja maltillisia linjauksia ääripäiden välissä. Antissa pidän erityisen paljon siitä ihmisläheisyydestä ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, jota hän politiikassaan korostaa. Ei keskustassa ole paljon miespoliitikkoja, jotka puhuvat vaikkapa perhepolitiikasta", Takatalo summaa.

Kuhmolainen Tuomas Kettunen kannattaa puheenjohtajaksi Kulmunia.

"Maalaisliitto-keskustan aateperintö pohjautuu ihmisyysaatteeseen, aluepolitiikkaan sekä Urho Kaleva Kekkosen perintöön köyhän ihmisen asiasta huolehtimisesta. Viime vuosina alueiden ja ihmisten tasa-arvo Suomessa on horjunut ja on tehty liikaa metropolipolitiikkaa", Kettunen toteaa.

Kulmunin linjaukset vetoavat Kettuseen.

"Elinkeinoministerinä hän on jo aloittanut selvityksen valtiollisten työpaikkojen hajauttamisesta maakuntiin. Tarvitaan viimeinkin vahvoja käytännön tekoja aluepolitiikassa. Maakunnissa ladataan nyt aika paljon toiveita Katri Kulmunin suuntaan", Kettunen painottaa.

Lue lisää

Keskustan Kurvinen: Hallitusohjelmassa on sitouduttu parantamaan maanomistajien omaisuudensuojaa tällä hallituskaudella – MTK:n Viljasen mukaan nykytilanne pakkolunastuksissa muistuttaa laillistettua ryöstöä

Puolustusministeri Kaikkonen: Suomi lähettää lopulliset tarjouspyynnöt hävittäjistä kuun loppuun mennessä

Keskustan Hoskonen kertoo keskustan eduskuntaryhmässä käydyn "kriittisen ja asiallisen" keskustelun turpeesta – "En tule äänestämään EU:n elvytyspaketin puolesta"

Keskustan Saarikko: Metsänomistajia ei arvosteta tarpeeksi Suomessa