Politiikka

Esko-Juhani Tennilä kritisoi vasemmistoliiton ministerivalintoja alueellisesta yksipuolisuudesta: "Karvalakit päähän ja Helsinkiin perkele"

Konkaripoliitikko kehottaa nuorisoa nousemaan kovaa kapitalismia vastaan.
Markku Vuorikari
Vasemmistoliiton pitkäaikainen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä osallistui vuonna 2008 Helsingissä tapahtumaan, joka kantoi nimeä Työtä, ei tukirahoja.

36 vuotta eduskunnan vasemmalla laidalla istunut Esko-Juhani Tennilä harmittelee, että köyhän asia on jäänyt ympäristöteemojen jalkoihin. Vasemmistoliiton konkaripolitiikon mielestä nuorison ilmastomarssit ovat yksipuolisia protesteja.

”Ilmastonmuutos on tärkeä asia, mutta ei se voi olla ainoa asia politiikassa. Kova kapitalismi tekee paluuta, joten myös tasa-arvo- ja sosiaaliasioita pitäisi koettaa ajaa eteenpäin. Siinä on varmaan suurin ero meidän vanhojen radikaalien ja nykyisen nuorison välillä.”

Hän on kuitenkin toiveikas, että nuorison taistelu laajenee vähitellen muihinkin teemoihin. Tennilä on lähtöisin pienestä mökistä Rovaniemeltä. Äiti piti kotia pystyssä, ja isä kulki työmiehenä sahoilla ja metsätöissä.

”Enoriepu kävi ajamassa pöllejä, vaikka oli menettänyt sodassa toisen jalkansa käveltyään miinaan.”

Tennilän mukaan sosialistinen ideologia, Vietnamin sota ja tasa-arvon vaatimus olivat tärkeimmät syyt, jotka saivat nuorison marssimaan 1960- ja 1970-luvulla.

”Vaadimme ihmisille tasa-arvoa, koska köyhien ja rikkaiden jakauma oli silloinkin valtava. Suomessa alkoi hyvinvointivaltion rakentaminen pitkälti Ruotsin esimerkin mukaisesti.”

Metsäteollisuuden koneellistumisen myötä pohjoiseen iski huutava hätä työstä 1960-luvulla, ja väki karkasi Ruotsiin. Kansan paineella Rovaniemelle saatiin yliopisto, Kemijärvelle sellutehdas ja Tornioon terästehdas.

”Meillä oli Lapissa iskulauseena 'Karvalakit päähän ja Helsinkiin perkele'. Esimerkiksi Tornion terästehdasta oli vaatimassa junalastillinen duunareita Kemistä ja Torniosta. Saimme jotenkin pysäytettyä Lapin tyhjenemisen, mutta nyt kunnat menettävät taas aika pahasti väkeään.”

Rovaniemen kaupunginvaltuutettua järkyttää fakta, että Helsingillä ja Uudellamaalla on yhteensä 58 kansanedustajaa, kun Lapilla on enää seitsemän edustajaa.

”Tarvitsemme ehdottomasti maakuntahallintoa, koska Suomea keskitetään vain muutamaan kaupunkiin. Myös vasemmistoliiton ministerivalinnat painottuivat yksipuolisesti etelään, vaikka meillä olisi ollut Lapissa kokenut kansanedustaja Markus Mustajärvi.”

Tennilä uskoo, että Antti Rinteen (sd.) johtama kansanrintamahallitus saa hieman paikattua edellisen hallituksen tekemiä leikkauksia.

”Hyvinvointivaltio on jo aika resuinen, eikä meitä Lapissa lämmöllä muisteta.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vasemmistoliitto lähtee mukaan hallitukseen – ministerisalkut pysyvät ennallaan

Aarre: Vantaalaislähtöinen Petri Piisilä viettää yli 200 päivää vuodesta Lapin erämaassa – ”Siellä on tilaa hengittää”

Vasemmistoliiton Li Andersson ehdottaa: Valtio voisi maksaa polttomoottoriautojen muuttamisen etanoli- tai biokaasuautoksi lähes kokonaan yhden vuoden ajan