Politiikka

Keskustan uusi johtaja Kulmuni lupaa puolustaa kotiseutuja

Keskustan uusi puheenjohtaja aikoo myös tuplata puolueen kannatuksen.
Jaana Kankaanpää
Keskustan henki on sellainen, jossa huolehditaan joka ikisestä suomalaisesta, miten tahansa hänellä menee, uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi.

Keskustan uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina Kouvolassa valittu 32-vuotias toisen kauden kansanedustaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni on valinnut linjakseen aluepolitiikan. Tämä on tullut ilmi hänen puheissaan pitkin matkaa ja kiteytyi kiitospuheessa Kouvolassa.

Kulmuni kuvaili sitä keskustahenkeä, jolla puolue saadaan nousemaan "kymmenen prosentin puolueesta 20 prosentin puolueeksi", yritteliäisyyden hengeksi, mutta myös näin:

"Se henki, jossa huolehditaan joka ikisestä suomalaisesta, miten tahansa hänellä menee. Ja jokaisen kotiseutu pitää olla maailman paras paikka asua, juuri se, mitä sydän sanoo."

Myös puoluekokous linjasi kannanotossaan, että "keskustalle jokainen koti on maailman keskipiste" ja että "paikallisuus on tärkeää keskustalle".

"Suomen menestyksen avain on alueiden erilaisuus ja niiden luontaiset vahvuudet. Kaupungit, kaupunkiseudut ja maaseutu ovat toistensa kumppaneita, eivät kilpailijoita. Rakennamme elinvoimaisten, monenlaisten kotiseutujen Suomea."

Vielä jäi kertomatta, kuinka Kulmuni aikoo koko maan elinvoimasta huolehtia.

Avustajakunnan lupauksista huolimatta MT ei tavoittanut Kulmunia tarkentavia kysymyksiä varten lehden aikataulussa.

Helsingin Sanomien mukaan Kulmuni sanoi, että lähtökohtana on perustuslain noudattaminen ja sen varmistaminen, että koulut eivät ole homeessa, ikäihmiset saavat hoitoa ja tiet ovat kunnossa.

Oman avauksensa Kulmuni teki hiljattain esittäessään, että aluepolitiikan painopistettä siirretään maakuntien keskuskaupungeista seutukaupunkeihin, eli käytännössä pienemmät kaupungit otetaan rahanjaossa nykyistä paremmin huomioon (MT 23.8.).

Hän haluaa myös yliopistolakiin kirjauksen aluekehityksestä.

Kulmuni pitää tärkeänä koko maan kattavaa korkeakouluverkostoa ja on maininnut esikuvakseen Oulun yliopiston perustaneen keskustalaisen Kerttu Saalastin, jota on Kulmunin mukaan kiittäminen Pohjois-Suomen kasvusta ja sivistyksen tasa-arvosta.

Kulmuni on itse opiskellut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistossa ja tehnyt kansainvälisyysopintoja myös Pietarissa ja puhuu venäjää.

Se, että Antti Kaikkosen valinnan arveltiin nostavan jälleen esiin Nuorisosäätiö-tuomiot, ei näytä suojelevan Kulmuniakaan.

Vain minuutti valinnan jälkeen perussuomalaisten Vilhelm Junnila lähetti lehdistötiedotteen, jossa hän peräsi keskustan ja Kulmunin Venäjä-kytkösten perkaamista.

Varsinaisessa vaalipuheessaan Kulmuni vetosi puoluekokousväkeen perunoilla: hän kertoi kitkeneensä lapsena perunamaata, kertoi juurten tarvitsevan hyvää hoitoa ja hyvän juuriston hoidon takaavan satoa sadoiksi vuosiksi.

"Tässä teille on nuori nainen, perunamaansa puhdistanut, työssä kasvanut seuraavan sukupolven johtaja. Meneekö keskusta eteenpäin?" Kulmuni päätti puheensa.

Eteenpäin on mentävä, sillä puolue on historiansa syvimmässä kannatuskuopassa. Kulmuni aikoo sitouttaa keskustan kenttäväkeä puolueen uudistustyöhön muun muassa nettikyselyin.

Sitä olisi voinut tehdä aiemminkin, sillä uusi puheenjohtaja on toiminut puolueen varapuheenjohtajana jo kolme vuotta.

Katri Briitta Ilona Kulmuni

  • Syntynyt Torniossa 4.9.1987, kotipaikka Tornio
  • Suomen Keskustan puheenjohtaja 7.9.2019 alkaen, puolueen varapuheenjohtaja 2016–2019.
  • Kansanedustaja vuodesta 2015, elinkeinoministeri kesästä 2019
  • Tornion kaupunginvaltuuston jäsen, puheenjohtaja 2013–2019
  • Yhteiskuntatieteiden maisteri Lapin yliopistosta 2018, pääaineena kansainväliset suhteet.
  • Toiminut muun muassa Tempnor Groupin yrityskoordinaattorina 2014–2015, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen lehdistöavustajana 2010–2011 ja Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtajana 2015–2019
  • Puoliso: Metsäteollisuus ry:n johtaja Jyrki Peisa
  • Harrastukset: teatteri, kävely, television ajankohtaisohjelmat
Lue lisää