Politiikka

Seppo Kääriäinen: "Monipaikkaisuus on ajan sana"– kannustaa selvittämään koko hallinnon tehtävät

Pääkaupungin ja muun maan vastakkainasettelulla ei ole laajaa kannatusta, Kääriäinen kirjoittaa MT:n vieraskolumnissaan.
Päivi Sivonen
"Alueiden vastakkainasettelulla ei ole sittenkään laajaa kannatusta. Win-win-ajattelu yhdistää", kirjoittaa Seppo Kääriäinen vieraskolumnissaan.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmassa aluepolitiikkaa lähestytään uudella tavalla. Aikansa eläneet jakolinjat pääkaupungin ja maakuntien välillä on mahdollista hylätä, kirjoittaa ministeri Seppo Kääriäinen maanantain Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissaan.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) on käynnistänyt selvitystyön, jossa kartoitetaan paikasta riippumattomia työtehtäviä.

"Pääministeri Lipponen pyrki aikoinaan edistämään alueellistamista niissä tapauksissa, jolloin perustetaan uusia virastoja tai laitoksia. Kulmuni ottaa askeleen eteenpäin paikkariippumattomien tehtävien määrittelemisen kautta. Sellaisten työtehtävien määrä lisääntyy", Kääriäinen kirjoittaa.

Selvitystyö koskee kuitenkin vain elinkeinoministeriötä. "Olisi perusteltua tarkastella samalla sihdillä koko valtionhallinto."

Pääkaupungin ja maakuntien vastakkainasettelu on jyllännyt yllättävän pitkään, kirjoittaa Kääriäinen. Se ponnahtaa esiin etenkin aluepolitiikan yhteydessä.

"Pääkaupungin ja maakuntien suhde on leimannut voimallisesti viime aikojen yhteiskunnallista ja poliittista keskustelua. Makusote-uudistus kärjistyi viime vaalikaudella pitkälti juuri tältä pohjalta", Kääriäinen kirjoittaa.

"Alueiden vastakkainasettelulla ei ole sittenkään laajaa kannatusta. Win-win-ajattelu yhdistää."

Lue koko vieraskolumni: Seppo Kääriäinen: Alueellistamista ajassa

Lue lisää