Politiikka

Jutta Urpilainen kansainvälisten kumppanuuksien komissaariksi

Urpilaisen toive saada salkku kansainvälisten asioiden parista toteutui.
Jutta Urpilainen ottaa vastuulleen kansainväliset asiat marraskuun alussa Euroopan komissiossa.

Suomen komissaariehdokkaalle, entiselle valtiovarainministerille Jutta Urpilaiselle (sd). on myönnetty kansainvälisten kumppanuuksien salkku Euroopan komissiosta.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen paljasti jäsenmaiden ehdokkaiden vastuut tänään tiistaina Brysselissä.

"Haluan joustavan ja modernin komission. Haluan komission, joka ymmärtää EU:ta ja kuuntelee, mitä eurooppalaiset haluavat", von der Leyen sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Urpilaisen toiveena oli saada painava salkku. Hän toivoi vastuita taloudesta, koulutuksesta, tutkimuksesta tai kansainvälisistä tehtävistä.

Salkun painavuutta voidaan arvioida esimerkiksi toimivallan määrällä sekä rahassa. Urpilaisen salkkua voidaan pitää rahamielessä painavana, koska kansainvälisiin suhteisiin kuuluu iso budjetti.

Urpilaisen tehtäviin linkittyvät vahvasti muun muassa Afrikka-asiat, joihin komissio aikoo panostaa seuraavan komission aikana. Urpilaisen vastuulla on myös EU:n kehityspolitiikka.

Uusi komissio aloittaa toimintansa marraskuun alussa.

Yksi von der Leyenin uudistuksista komissiossa on lisätä varapuheenjohtajien toimivaltaa, jota on nykykomissiossa pidetty turhan vähäisenä komissaarien rinnalla.

Komission johtaviksi varapuheenjohtajiksi nousevat Hollannin Frans Timmermans, Tanskan Margrethe Vestager ja Latvian Valdis Dombrovskis He olivat komissaareja myös aiemmassa komissiossa.

Timmermansin vastuulle tulee uusi von der Leyenin esittämä vihreä diili, jonka tarkoitus on vauhdittaa ympäristö- ja ilmastoasioita EU:ssa. Vestager saa vastuulleen digitalisaatioteemat ja Dombrovskis talousasiat.

Heidän lisäkseen komissiolla on viisi muuta varapuheenjohtajaa.

"Varapuheenjohtajat tulevat idästä ja lännestä, pohjoisesta sekä etelästä", von der Leyen vahvistaa.

Komission salkkujako on palapeliä, jossa tulee ottaa huomioon sukupuolikysymykset, komissaarien edellinen työkokemus, maantieteellinen sijainti ja ehdokkaiden poliittinen tasapaino.

Pelkkä ehdokkuus ei kuitenkaan takaa vielä komissaaripaikkaa. Kaikkien komissaarien on vielä selvittävä lokakuussa EU-parlamentin valiokuntien grillauksesta.

Von der Leyen on kertonut, että seuraavassa komissiossa puolet komissaareista on oltava naisia. Tasa-arvotavoite toteutui, kun Leyen valitsi tiimiinsä 13 naista ja 14 miestä.

Urpilainen on ensimmäinen nainen Suomen komissaarina. Hänen edeltäjiään ovat Erkki Liikanen (sd.), Olli Rehn (kesk.) ja Jyrki Katainen (kok.).

Lue myös: Uusi maatalouskomissaari tulee Puolasta, tehtävää hoitanut Phil Hogan kauppakomissaariksi

Lue lisää