Politiikka

Ruokaketjussa mitataan hävikin määrä – puolittamistavoite "melkein mahdoton" saavuttaa

Päivittäistavarakaupan ruokahävikki oli viime vuonna 1,99 prosenttia kokonaisvolyymista kiloina laskettuna.
MARJA SEPPALA
Ravintoloissa ruokahävikkiä on Luken arvioiden mukaan jopa 20 prosenttia myynnin kokonaisvolyymistä.

Elintarviketeollisuuden ja ravintoloiden ruokahävikin määrää kartoitetaan tänä syksynä. Myös kotitalouksilta kysytään asiasta kyselyllä ja verkosta löytyvällä päiväkirjasovelluksella.

Päivittäistavarakaupan ruokahävikki oli viime vuonna 1,99 prosenttia kokonaisvolyymista kiloina laskettuna.

Ravintoloissa hävikkiä on Luonnonvarakeskuksen aikaisempien vuosien arvioiden mukaan jopa 20 prosenttia myynnin kokonaisvolyymistä, kertoo Luken tutkija Hanna Hartikainen.

Kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy Luken arvioiden mukaan eniten. Peräti kolmasosa kaikesta ruokaketjun hävikistä syntyy kotitalouksissa. Hävikkiin menee kotitalouksissa 5-6 prosenttia ostetusta ruuasta.

"Muissakin ruokaketjun osissa hävikkiä syntyy merkittäviä määriä, vähentämisen varaa on", toteaa Hartikainen.

Hävikin määrän kartoitus on osa Luonnonvarakeskuksen johtamaa Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hanketta.

Hankkeessa rakennetaan kansallinen seurantajärjestelmä elintarvikejätteelle. Lisäksi kerätään yhteen keinoja hävikin vähentämiseksi ruokaketjun kaikissa osissa.

Suomessa ruokahävikkiä on seurattu vapaaehtoisesti, mutta ensi vuodesta lähtien huomioidaan myös EU:n vaatimukset.

Tänä kesänä valmistunut Euroopan komission uusi säädös yhtenäistää elintarvikejätteen seurantaa Euroopassa.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteena on puolittaa vähittäiskaupan ja kuluttajien ruokahävikki.

Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuren mukaan tavoite tuntuu käytännössä melkein mahdottomalta.

Komission puolittamistavoite koskee kaikkea elintarvikejätettä, mukaan lukien myös ruuan syömäkelvottomia osia, kuten kuoria ja luita.

"Komission määrittelyn mukaan myös syömäkelvottomat osat lasketaan elintarvikejätteeksi, ja niille on liki mahdotonta löytää arvokasta käyttöä kotitalouksissa."

Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hankkeessa ovat mukana maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Elintarviketeollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, sekä iso joukko niiden jäsenyrityksiä.

Nyt vietetään hävikkiviikkoa.

Uutista on korjattu kello 20:25: kolmasosa hävikistä syntyy kotitalouksissa. Niiden ostamasta ruuasta 5–6 prosenttia menee hukkaan eikä kolmannes, kuten uutisessa ensin luki.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luke keskittää kotieläintutkimuksensa Jokioisiin – Maaningan ja Ruukin tutkimusnavetat suljetaan

Ruokahävikin vähentäminen on iso ilmastoteko, tässä vinkit kotiin: "Helppoja taikatemppuja ei ole, kyse on ruuan arvostuksesta"

Viljelijät kertovat suoraan ammattikeittiöille, milloin sato kypsyy ja paljonko sitä tulee – sovellus auttaa lisäämään lähiruokaa