Kokoomus laati Lintilälle ehdotuksen "turbonapeista" – näin puolue nopeuttaisi investointeja - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kokoomus laati Lintilälle ehdotuksen "turbonapeista" – näin puolue nopeuttaisi investointeja

Oppositiopuolue näkee uhkaavana investointien kannalta, että hallitus on kääntämässä verotusta ensi viikon budjettiriihessä kiristävään suuntaan.
Kai Mykkäsen mukaan yksi suurimpia epäonnistumisia hallitusohjelmassa on se, että luvattiin tulevaisuusinvestointeja ja että aiotaan myydä valtion omaisuutta kolmella miljardilla eurolla, mutta sitä ei käytetäkään investointeihin. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kokoomus esitteli perjantaina oman ehdotuksensa investointien "turbonapeista" eli siitä, kuinka Suomessa voitaisiin vauhdittaa investointeja. Ehdotukset on suunnattu valtiovarainministeri Mika Lintilälle (kesk.), joka alun perin käytti termiä turbonappi, kun valtiovarainministeriön budjettiehdotusta elokuussa esitellessään kaipasi investointeja vauhdittavia toimia.

Oppositiopuolue näkee uhkaavana investointien kannalta, että hallitus on kääntämässä verotusta ensi viikon budjettiriihessä kiristävään suuntaan. Puolue listaa, että kiristymässä on muun muassa palkkaverotus, polttoaineverotus, yritysverotus ja lisäksi kotitalousvähennystä leikataan.

"Tätä me ei voida hyväksyä. Se rikkoo kannustavan ja vakaan toimintaympäristön yrityksille", sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tiedotustilaisuudessa.

Investointeja kiihdyttävänä yksittäisenä toimena puolue esittää muun muassa, että yrityksiä kannustettaisiin kiihdyttämään kone- ja laiteinvestointeja vapauttamalla niin sanotut poisto-oikeudet. Tämä tarkoittaa, että yritykset saisivat vähentää verotuksessa investointikustannukset nykyistä nopeammin. Lisäksi esitetään yritystukien leikkausta 300 miljoonalla eurolla ja rahojen siirtämistä tuotekehitykseen.

Mykkäsen mukaan yksi suurimpia epäonnistumisia hallitusohjelmassa on se, että luvattiin tulevaisuusinvestointeja ja että aiotaan myydä valtion omaisuutta kolmella miljardilla eurolla, mutta sitä ei käytetäkään investointeihin. Sen sijaan ne menevät pääosin juokseviin menoihin ja vaalilupausten lunastamiseen. Kokoomus käyttäisi tuotoista kaksi miljardia ratahankkeiden ripeään edistämiseen ja miljardin korkeakoulujen pääomittamiseen.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) kertoi aiemmin viikolla, että Turkuun ja Tampereelle Helsingistä kaavailtuja nopeita raideyhteyksiä edistetään aloittamalla neuvottelut hankeyhtiöstä, mutta itse rakentamispäätöksen tekeminen siirtynee seuraavalle hallitukselle.

"Tässä on minusta väärässä kohtaa nihilistinen suhtautuminen liikenneministerillä siihen, että pitää suunnitella, suunnitella, suunnitella ennen kuin tehdään konkreettisia päätöksiä", Mykkänen arvioi.

Lisävalaisua hallituksen kaavailemiin turbonappeihin on luvassa valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäeltä, jonka Lintilä on pyytänyt budjettiriiheen mennessä selvittämään, miten investointeja voitaisiin lisätä.

Lue lisää

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

Maskivelvoite saattaa tulla toisen korona-aallon iskiessä — THL:n suositusta maskien käytöstä odotetaan torstaina

Mika Lintilä ei aio lähteä mukaan kilpaan Keskustan puheenjohtajuudesta

Hallitus ja oppositio ovat eri linjoilla EU:n massiivisesta raharatkaisusta – "Kaikkea ei voitu saada. Kun niin merkittävästi supistettiin, jotkin määrärahat jäivät pienemmiksi kuin oli esitetty"