Politiikka

Nykyvero ei tee eroa fossiilisten ja uusiutuvien välillä – energiaverotuksen uudistaminen EU-ministerien pöydällä tänään Helsingissä

EU-komission tuoreesta raportin mukaan uusiutuvista voi joutua maksamaan EU-maissa jopa enemmän veroa kuin fossiilisista.
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Kaksipäiväinen kokous alkoi perjantaina. Kokouksesta on jonkin verran liikennehaittaa.

EU:n valtiovarainministerien epävirallinen kokous jatkuu tänään Helsingissä toista päivää.

Ministerit keskustelevat tänään muun muassa energiaverotuksesta. Suomi ajaa käynnissä olevalla puolivuotisella EU-puheenjohtajakaudellaan energiaverodirektiivin uudistamista, koska nykyiset säännökset eivät ota huomioon esimerkiksi uusiutuvien ja uusiutumattomien energialähteiden päästöeroja.

Uusiutuvista voi EU-maissa joutua maksamaan jopa enemmän veroa kuin fossiilisista, ilmenee EU-komission tuoreesta raportista. EU ei esimerkiksi vaadi, että polttoaineiden minimivero olisi sidottu kasvihuonekaasupäästöihin.

Tilanne on Suomen mukaan ristiriidassa EU:n energiapolitiikan kanssa, joka kannustaa siirtymään uusiutuviin ja muihin puhtaisiin energianlähteisiin. Raportin mukaan verosäännösten epäjohdonmukaisuudet vaikeuttavat merkittävästi EU:n tavoitteita ilmasto- ja ympäristökysymyksissä.

Kaksipäiväinen kokous alkoi eilen. Eilen puhuttiin muun muassa rahoitusalan hybridiuhkiin varautumisesta ja ilmastonmuutoksen vastaisten toimien tehostamisesta.

Kokouksen epävirallisuus tarkoittaa, että luvassa ei ole mitään virallisia päätöksiä, vaan ministerit keskustelevat.

Lue lisää