MTK huolestui maaseudun kehittämisohjelman rahoista – "Hallitusohjelmaa on noudatettava" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

MTK huolestui maaseudun kehittämisohjelman rahoista – "Hallitusohjelmaa on noudatettava"

Hallituksen ensi vuoden budjetti on määrä julkistaa keskiviikkona. Juha Marttila vaatii euroja tilusjärjestelyihin ja biokaasustrategiaan.
Kari Salonen
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii hallitusohjelman noudattamista. Maaseudun kehittämisohjelmaan olisi löydyttävä 130 miljoonaa euroa.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on huolissaan maaseudun kehittämisohjelman rahoituksesta.

Antti Rinteen (sd.) hallitus julkistaa tällä viikolla syksyn budjettinsa, mutta valtiovarainministeriön budjettiesityksessä maaseudun kehittämisohjelmasta ei mainita mitään.

"Maaseudun kehittämisohjelmaan on ehdottomasti löydyttävä 130 miljoonaa euroa hallitusohjelman mukaisesti. Tässä riittää, että hallitusohjelmaa noudatetaan. Rahat on löydyttävä", Marttila sanoo.

Marttilan mukaan ohjelman rahoituksen painoarvo on erityisen suuri nyt, kun EU:n rahoituskausi on katkolla.

”Tämä on vahvasti hallituskauden etupainotteinen raha, jonka tulee näkyä ensi vuoden budjetissa tosi vahvasti.”

Valtiovarainministeriö esittää Makeran pääomittamista 58 miljoonalla eurolla. MTK-pomo on rahasummaan tyytyväinen.

"Kotimaisella maataloudella on tällä hetkellä paljon investointihaluja mutta myös -paineita. Siksi on tärkeää pitää Makera iskussa. Tällä summalla pärjätään ensi vuosi", Marttila toteaa.

Marttila kertoo löytäneensä valtiovarainministeriön budjettiesityksestä muutamia kömmähdyksiä, jotka olisi viipymättä korjattava.

"Siellä on esimerkiksi sellainen esitys, joka ajaisi toteutuessaan alas ainakin kolmasosan Ruokaviraston vientitoiminnoista. Tällaista alasajoa ei missään nimessä pidä tehdä, sillä ruokaviennin merkitys on koko ajan kasvamaan päin", hän korostaa.

"Ruokaviraston rooli on tärkeä, suorastaan välttämätön Aasian-viennissä. Sinne ei kestä leikkurin mennä missään nimessä."

Toinen "kömmähdys" on Marttilan mukaan Tullin resurssien riittämättömyys.

"Afrikkalaisen sikaruton torjunta vaatii tehostettua valvontaa. Aika vaaralliselle tielle lähdetään, jos sieltä aletaan leikata."

MTK:ssa odotetaan lisäyksiä tilusjärjestelyjen määrärahoihin.

"Tilusjärjestelyt ovat keskeinen asia maatalouden ilmastotyössä. Tilusjärjestelyillä saadaan vähemmäksi turhaa ajamista maatiloilla. Siinä on uudelleenarvioinnin paikka ehdottomasti", MTK-pomo sanoo.

Marttila ilmaisee huolensa maa- ja metsätalouden tutkimus- ja kehitysrahoituksen riittämättömyydestä.

"Kyyti on ollut viime vuosina tosi kylmää luonnonvara-alan tutkimuspuolella. Riittävät resurssit siellä täytyy turvata jo siitä syystä, että päästään eteenpäin maa- ja metsätalouden ilmastotyössä, jossa on suuria mahdollisuuksia."

Maa- ja metsätalouden tutkimukseen tarvittaisiin Marttilan mukaan lisää rahaa "miljoonittain".

MTK:ssa ollaan tyytyväisiä valtiovarainministeriön budjettiehdotukseen metsäasioissa.

"Metsäpuoli on vakaalla linjalla. Jos tämän pohjan mukaan mennään, niin tilanne on hyvä", Marttila kiittelee.

Perusväylänpitoon ollaan suuntaamassa 300 miljoonaa euroa. Tämä on Marttilan mukaan pienin mahdollinen hyväksyttävissä oleva summa.

"On tietenkin hyvä asia, että lisärahaa tulee. Jatkoa ajatellen tällainen summa ei kuitenkaan riitä turvaamaan edes siedettävää tiestön kuntoa. Jokainen maakuntien teillä liikkuva näkee, miten huonoon suuntaan teiden kunto menee."

Hallituksen hellimään biokaasuohjelmaan Marttila vaatii konkretiaa.

"Biokaasun tuotannon ja käytön edistämiseen tuntuu löytyvän hallituksesta laajasti poliittista tahtoa. Valitettavasti se ei näy euromääräisesti missään. Jos biokaasuohjelmassa halutaan edetä oikeasti, on siihen löydyttävä euroja."

Lue lisää

MTK:n Wallin: Lisätalousarvio ei vastaa Hetemäen raporttiin – "Koko valtakunnan toimintaedellytykset on unohdettu monelta osin"

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle

Pääministeri Marin käytti tilaisuutensa

MTK esittää jokaiselle koululaiselle 200 euron avustusta kotimaan matkailuun syyslomalla