Hallituksen päätös poistaa yritystuki ei kannusta käyttämään uusiutuvaa polttoainetta – "päinvastoin" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Hallituksen päätös poistaa yritystuki ei kannusta käyttämään uusiutuvaa polttoainetta – "päinvastoin"

Parafiinisen dieselin veroedun poistaminen voi nostaa myös uusiutuvan dieselin hintaa.
Jarmo Palokallio
Uusiutuvaa dieseliä voi tankata nykyään suoraan ilman muutoksia moottoriin.

"Onkohan hallitus ihan ymmärtänyt uusiutuvan polttoaineiden hyödyt", Härmän Liikenteen toimitusjohtaja Sami Heinimäki miettii, kun tutkii hallituksen päätöstä poistaa verotuki parafiiniseltä dieseliltä.

Parafiinistä dieseliä on nimittäin sekä uusiutuvaa että fossiilista. Ja Heinimäen yritys käyttää uusiutuvaa. Tämän hetken tietojen mukaan verotuen poistaminen koskisi myös sitä. Se nostaisi myös uusiutuvan hintaa.

Hallituksen budjettikirjauksen mukaan veroetua yritetään poistaa mahdollisuuksien mukaan fossiiliselta dieseliltä. Tällä hetkellä verotus ei erittele uusiutuvaa ja fossiilista parafiinista dieseliä, eikä ole tiedossa voiko hallituksen tavoite onnistua.

Verotuen poisto on hallituksen vastaus lupaukseen poistaa ympäristölle haitallisia yritystukia. Kuljetusalan etujärjestö SKAL:n mukaan parafiinisen dieselin veronalennus ei edes ole yritystuki. Heinimäki on samaa mieltä.

"Kaikki muutkin kuin yritykset käyttävät uusiutuvaa dieseliä."

Härmän Liikenteellä on 80 linja-autoa.

"Polttoaine on vaihdettu ympäristön kannalta puhtaampaan. Se on tiputtanut hiilidioksidipäästöjä 90 prosenttia. Seinäjoen paikallisliikenteessä yksin se vastaa 800 auton vuotuisia päästöjä."

Uusiutuva diesel on noin 15–16 senttiä normaalia kalliimpaa. Siinä on sama vero kuin fossiilisessa dieselissä. Seinäjoen kaupungin sopimuksessa kalliimpaa polttoainetta tosin kompensoidaan.

Yritystukien karsimisella tavoitellaan myös hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Heinimäki pitää päätöstä näpertelynä, eikä se kannusta vaihtamaan uusiutuvaan.

"Kentällä toivottaisiin, että alettaisiin keskittyä sellaiseen, mikä oikeasti vähentää päästöjä."

Ennen moottoreihin piti tehdä pieniä muutoksia, jotta niihin pystyi tankkaamaan biodieseliä. Heinimäen mukaan usein sekoitetaan uusiutuva- ja biodiesel.

"Uusiutuva tehdään yleensä jätteestä ja biodieseliä esimerkiksi rypsiöljystä. Nesteen uusiutuvaa Mydieseliä voi tankata suoraan ja sitä voidaan käyttää eri sekoitussuhteissa."

Lue myös:

Hallitus löysi budjettiriihessä yhden yritystuen, joka voidaan poistaa – kuljetusalan SKAL ei pidä sitä edes yritystukena ja on järkyttynyt

Metsäteollisuus: Hallitus ei kanna vastuuta hyvinvoinnin turvaamisesta

Lue lisää

Hallitus löysi budjettiriihessä yhden yritystuen, joka voidaan poistaa – kuljetusalan SKAL ei pidä sitä edes yritystukena ja on järkyttynyt

Nesteelle tulosparannus: Uusiutuvat tuottteet toivat liikevoitosta valtaosan

Ilmastonmuutosta vastaan taistellaan tosiasioilla

Jätedieseliä markkinoidaan kustannustehokkaimpana keinona vähentää liikenteen päästöjä – vasta 50 asemalla voi tankata uusiutuvaa dieseliä