Oikeusvaltioperiaate voitaisiin sitoa myös EU:n maataloustukiin – "Hankala juttu, koska liittyy suoraan toimeentuloon" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Oikeusvaltioperiaate voitaisiin sitoa myös EU:n maataloustukiin – "Hankala juttu, koska liittyy suoraan toimeentuloon"

Suomi pitää EU:ssa esillä oikeusvaltioperiaatetta. Meppien mielestä sen pitäisi olla osana rahoitusneuvotteluita.
Pekka Fali
Joidenkin suomalaismeppien mielestä oikeusvaltioperiaate voitaisiin sitoa maataloustukiin.

Yksi Suomen meneillään olevan EU-neuvoston puheenjohtajuuskauden tavoitteista on saada vuosien 2021–2027 budjettiesitys maaliin ja pitää neuvotteluissa esillä myös oikeusvaltioperiaatteisiin sitoutumista.

Nykyisistä EU-jäsenmaista erityisesti Puola ja Unkari ovat toimineet viime aikoina tavalla, joka on herättänyt kysymyksiä EU:n yhteisten arvojen noudattamisesta.

MT:n tapaamien suomalaismeppien mielestä oikeusvaltion ja EU:n yhteisten arvojen noudattaminen pitäisi saada osaksi unionin rahoitusta.

Jos jäsenmaa ei sitoutuisi noudattamaan oikeusvaltioperiaatetta, sille myönnettäviä tukia voitaisiin leikata.

Periaatteen sitominen maatalousrahoitukseen jakoi kuitenkin meppien mielipiteitä. Meppi Petri Sarvamaa (kok.) kannattaa ehdotusta.

”Jos se joskus tulee neuvottelupöytään, lähden ajamaan sitä. Mekanismilla täytyy olla todelliset vaikutukset jäsenvaltion toimintaan, mutta se pitää rakentaa niin, ettei edunsaaja eli viljelijä kärsi.”

Mepit Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Eero Heinäluoma (sd.) pitävät koheesiorahoitusta maataloutta suoraviivaisempana kohteena.

”Maataloudessa on paljon tukimuotoja, jotka ovat tuloja suoraan viljelijöille”, Pekkarinen sanoo.

”Olisi jo suuri saavutus saada periaate osaksi rakennerahastoja. Oikeusvaltioperiaatteen liittäminen maatalouteen olisi hankalampi juttu, koska se liittyy elintarvikkeiden saantiin ja suoraan toimeentuloon. Viesti menisi perille jo pelkillä rakennerahastoilla”, Heinäluoma pohtii.

Lue lisää

Missä on maanviljelijän oikeusturva?

Realismia maatalouden uusille sääntelyhankkeille

Oman tuotannon tuki turvaa omavaraisuuden

Maatalouden strateginen kehittäminen on tärkeää