Politiikka

Virvoitusjuomavero tekee Jan Mattsonin itse puristamasta omenamehusta suomalaisille liian kallista – joudutaan myymään Ruotsiin

Suomessa virvoitusjuomavero on 27 senttiä litralta ja se nousee jälleen ensi vuonna. Ruotsissa vastaavaa veroa ei ole.
Niklas Holmberg
Jan Mattsonin tilalla omenoiden, poiminta, lajittelu ja pakkaus hoidetaan käsin. Kone puhdistaa ja erottelee erikokoiset omenat.

Ahvenanmaalainen omenanviljelijä Jan Mattsson on turhautunut Suomen hallitusten päätöksiä korottaa toistuvasti virvoitusjuomaveroa.

Tilan päätuote, itse puristettu omenamehu viedään veronkorotusten takia lähes yksinomaan Ruotsiin, jossa vastaavaa veroa ei ole.

"Käytännössä vero on tyrehdyttänyt kaupan Suomen puolelle", hän sanoo. Suomessa vero on 27 senttiä litralta ja se nousee jälleen ensi vuonna.

Mehun lisäksi Mattsonin 47 hehtaarin omenatilan tuottaa omenoita, joiden myynnin hoitaa tuottajaosuuskunta ÅTH. Lisäksi tilan yhteyteen on avattu matkailijoita palveleva ravintola.

Omenasato on keskimäärin 20–25 tonnia hehtaarilta. Tuotanto edellyttää jatkuvaa kastelua. Omenatarhan perustamiskustannus on jopa 30 000–40 000 euroa hehtaaria kohti.

Lue lisää

Upeat painetut kankaat, viehättävät kirjaillut tyynyt ja kauniit käsin tehdyt vaatteet suovat silmänruokaa lähes 200 vuotta vanhassa talossa Eckerössä

Ahvenanmaalaisista kirjolohista löytyi IHN-virusta – yli puoli miljoona kiloa lohia lopetetaan

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa

Ahvenanmaa päätti juhlia perusteellisesti – Maailman pisin piknikpöytä piti kuitenkin peruuttaa koronan takia