Keskusta selvittäisi haja-asutusalueiden verotukea ja antaisi vauvaperheille palvelusetelin - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Keskusta selvittäisi haja-asutusalueiden verotukea ja antaisi vauvaperheille palvelusetelin

Eduskuntaryhmä esitteli perjantaina toimiaan Suomen asuttuna pitämiseksi ja syntyvyyden lisäämiseksi, mutta hintalappu ja aikataulu puuttuivat.
Sanne Katainen
Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kallin mukaan euromääriin, mitoitukseen tai aikatauluun ei tarkoituksellisesti otettu kantaa, vaan keskusta halusi kertoa halunsa investoida perheisiin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajat esittelivät perjantaina liudan toimia, joilla voitaisiin tukea Suomen syntyvyyttä ja sitä, että ihmiset saisivat itse valita asuinpaikkansa.

Paikalla olleet keskustan edustajat eivät kuitenkaan esittäneet toimintaehdotuksilleen hinta-arvioita tai aikataulua.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kalli ehdotti, että syntyvyyttä voitaisiin lisätä esimerkiksi perheiden etuuksia korottamalla, opintotuen huoltajakorotuksen kasvattamisella ja perhevapaajärjestelmän uudistamisella. Kallin mukaan budjettiriihessä tehtiin jo hyviä päätöksiä perheiden tilanteen helpottamiseksi, mutta se on hänen mukaansa vasta alkua.

Kalli sanoi, että olisi hyvä pohtia myös sitä, voisiko äidin palatessa töihin maksettavaa 2 500 euron kertakorvausta korottaa.

"Suhtaudumme siihen positiivisesti", hän sanoi.

Kallin mukaan perheille voisi antaa myös esimerkiksi palvelusetelin lapsen synnyttyä, ja setelin voisi käyttää esimerkiksi siivousapuun. Hänen mukaansa kyse olisi ennemminkin symbolisesta eleestä, jolla haluttaisiin näyttää perheille, että apua voi käyttää arjen helpottamiseen.

Yhtenä isona asiana Kalli näki myös sen, että perhe-elämästä puhuttaisiin myönteiseen sävyyn.

"Se vasta kalliiksi tulee, jos meille ei synny vauvoja"

Varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila puolestaan ehdotti haja-asutusalueiden tilanteen helpottamiseksi sitä, että Suomessa voitaisiin ottaa mallia Ruotsista ja selvittää haja-asutusalueiden verotukea.

"Kun menemme yhä pohjoisemmaksi, kunnallisverot nousevat, mutta veroeuroille ei välttämättä saada vastinetta. Tällä tavalla sitä saataisiin tasattua, hän sanoo.

Haja-asutusalueille voitaisiin saada työvoimaa myös ottamalla mallia Norjasta, jossa opintolainan hyvitysjärjestelmällä on mahdollistettu, että harvemmin asutuille alueille saadaan osaavia ihmisiä kuten lääkäreitä töihin, Mattila lisäsi.

Kun tuli puhe rahasta, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että "kyllä toimet varmaan jotain maksavatkin". Hänen mukaansa olisi tärkeää saada aikaan perhepaketti, jolla luotaisiin perhe- ja lapsiystävällisempää Suomea.

Kurvisen mukaan se voi tuoda kansantalouteenkin dynamiikkaa, jos verotuksella kannustetaan ihmisiä alueille, joilla on työvoimapulaa.

"Eivät nämä toki ole kehyskauden mittaisia, mutta ei tämä ole vain reiän tekemistä valtion budjettiin."

Kallin mukaan euromääriin, mitoitukseen tai aikatauluun ei tarkoituksellisesti otettu kantaa, vaan keskusta halusi kertoa halunsa investoida perheisiin.

"Se vasta kalliiksi tulee, jos meille ei synny vauvoja, tai jos meidän yritysten kasvun pullonkaulana on, ettei osaavaa työvoimaa ole olemassa", hän sanoi.

Lue lisää

Hallintoneuvoston keskustajäsen Eeva Kalli yllättyi Postin hallituksen puheenjohtajan jakelukannasta: "Mitään päätöksiä ei ole tehty"

Suomessa on alkuvuonna kuollut vähemmän ihmisiä kuin vuotta aiemmin

Pitäisikö rajoituksia purkaa alueittain? Ryhmänjohtaja Kurvinen: ”Keskustassa kyllä nähdään että olisi perusteltua tehdä päätöksiä alueellisen tautitilanteen mukaan"

Kolmen kohdan selviytymisohjelma – Suomen Yrittäjät ja Kuntaliitto suosittelevat kunnille täsmätoimia koronakriisiin