Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 97–75 – käytössä oli poikkeuksellisesti avoin lippuäänestys - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 97–75 – käytössä oli poikkeuksellisesti avoin lippuäänestys

RInteen hallituksen luottamus mitattiin kokoomuksen ja Liike Nytin tekemän välikysymyksen vuoksi.
Markku Ulander
Liike Nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo lippuäänestyksessä eduskunnan täysistunnossa.

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 97–75. Hallituksen luottamus mitattiin kokoomuksen ja Liike Nytin tekemän välikysymyksen vuoksi.

Kokoomus ja Liike Nyt arvostelivat hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikkaa. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit kertoivat kannattavansa välikysymystä.

Eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta poikkeuksellisesti avoimella lippuäänestyksellä teknisten ongelmien vuoksi.

Kokoomuksen ja Liike Nytin välikysymys on vaalikauden ensimmäinen. Kokoomus oli tyytymätön pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen budjettiesitykseen ja arvosteli hallitusta pysyvistä menolisäyksistä ilman pysyviä tulonlähteitä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo perusteli välikysymystä sillä, että kokoomus haluaa tietää, millaisilla konkreettisilla teoilla hallitus aikoo saavuttaa työllisyystavoitteet. Välikysymyksessään kokoomus muun muassa tiedusteli, milloin hallitus aikoo leikata nyt tehtyjä menolisäyksiä pois, jos työllisyystoimet eivät etenekään hallitusohjelman mukaisesti.

Hallitus pyrkii lisäämään työllisten määrää vähintään 60 000:lla. Pääministeri Rinne on sanonut, että Suomessa pitäisi ensi syksyn budjettiriiheen mennessä olla 30 000 uutta työllistä, jotta hallitusohjelman menolisäykset voitaisiin toteuttaa täysimääräisinä.

Budjetin yhteydessä julkistettiin 25 kohdan lista työllisyystoimista, mutta varsinaisia vaikutusarvioita niistä ei vielä ole kerrottu. Rinne on sanonut, että joitain arvioita kuultaneen hallituksen iltakoulussa lokakuun alussa.

Orpo arvioi työllisyyslistan olevan "aika perinteistä" työvoimapolitiikkaa, joka perustuu julkisiin toimiin ja parempiin työvoimapalveluihin.

"Meidän mielestämme tämä toki vie eteenpäin ja saattaa auttaa pitkäaikaistyötöntä löytämään työpaikan tai vajaatyökykyistä työllistymään paremmin, mutta perusongelma on se, että nämä toimet eivät synnytä uusia työpaikkoja", Orpo sanoi eduskunnassa kokoomuksen jättäessä välikysymystä.

Lue lisää

Perussuomalaiset vetää pois välikysymyksensä koronatilanteen vuoksi

Perussuomalaiset jätti välikysymyksen hallituksen turvapaikkapolitiikasta, vain nyt-liike mukana

Ulkoministeri Haavisto sai eduskunnan luottamuksen välikysymysäänestyksessä

Pääministerin mukaan opposition ja hallituksen välillä kristallinkirkas ero: "Eikö teitä hävetä?"