Politiikka

Kokoomusopiskelijat syyttävät hallitusta koulupetoksesta: "Korkeakouluille vetelä kädenpuristus"

Lisärahoitus pitäisi suunnata opetuksen laadun parantamiseen, Kokoomusopiskelijat vaativat.
Sanne Katainen
Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan tiloja Viikin kampuksella Helsingissä.

Kokoomusopiskelijat kritisoivat voimakkaasti Antti Rinteen (sd.) hallituksen koulutukseen myöntämää lisärahoitusta. Järjestön mukaan hallituksen myöntämä lisärahoitus uhkaa kulua kokonaisuudessaan korkeakoulupaikkojen lisäämisen aiheuttamiin kustannuksiin.

Luvatut lisärahat pitäisi suunnata koulutuksen laadun parantamiseen, toteaa Kokoomusopiskelijoiden hallituksen jäsen Jeremias Nurmela.

Hallitus päätti budjettiriihessään nostaa kaikkien Suomen korkeakoulujen rahoitusta 60 miljoonalla eurolla. Siitä yliopistojen osuus on 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa.

"Hallituspuolueiden piirissä tätä lisärahaa on juhlittu mahtipontisin sanankääntein. Keskustaopiskelijat ovat ilakoineet Hanna Kososen pelastaneen korkeakoulut ja koko sivistys-Suomen", Kokoomusopiskelijoiden tiedotteessa todetaan.

Järjestön mukana korkeakoulutukseen lisätty 60 miljoonaa on hupenemassa lähinnä opiskelupaikkojen lisäämiseen. Opetusministeriön esittämä 5 000 opiskelupaikan lisäys aiheuttaisi yksinään noin 40 miljoonan euron vuotuiset kustannukset, Kokoomusopiskelijat laskee.

Vuosina 2021–2024 opetusministeriön tavoitteena on kasvattaa korkeakoulujen opiskelupaikkoja noin 8 000:lla.

"Ellei opiskelupaikkojen lisäämisestä aiheutuvia kustannuksia kompensoida korkeakouluille, uppoavat jo myönnetyt lisärahat lähes täysin näiden uusien vastuiden toteuttamiseen."

Järjestö muistuttaa Suomen olevan muista OECD-maista jäljessä korkeakoulutettujen määrässä mitattuna. Suomessa osuus on noin 41 prosenttia kun OECD-maiden keskiarvo on 44 prosenttia.

"Opiskelupaikkojen lisääminen ja sitä kautta korkeakoulutuksen saavutettavuuden lisääminen on siis äärimmäisen kannatettava tavoite. Hallituksella olisi nyt hyvä hetki ryhdistäytyä ja kirittää tekonsa vastaamaan sitä koulutusmyönteistä asennetta, jota sen retoriikka antaa ymmärtää."

Tekstiä muokattu klo 11.50: Korjattu yhdessä kohdassa Kokoomusnuoret Kokoomusopiskelijoiksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU-jäsenmaat antoivat vihreää valoa brexit-sovulle Brysselissä – Sopu voi silti vielä kaatua brittiparlamentissa

Palta ja PAU jatkoivat Postin neuvottelupöydässä – "Emme tavoittele palkanalennuksia"

EU-komissiolta on tulossa kaiken lävistävä vihreä sopimus – Tämä siitä tiedetään tähän mennessä