Kokoomuksen Sirén haluaa hallituksen ja opposition yhteisen ilmastokomitean: "Hallituksen riitaisuus vaarantaa ilmastotavoitteet" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kokoomuksen Sirén haluaa hallituksen ja opposition yhteisen ilmastokomitean: "Hallituksen riitaisuus vaarantaa ilmastotavoitteet"

Energiaturpeen veroetu pitäisi asteittain poistaa, kokoomus on linjannut.
Pekka Fali
Turpeennostoa Siikalatvassa. Kuvituskuva.

Ilmastonmuutoksen vastaisia kansallisia toimia suunnittelemaan tarvitaan ilmastokomitea, jossa olisi edustus sekä hallituksesta että oppositiosta. Näin esittää kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Saara-Sofia Sirén.

Hän perustelee tarvetta asiantuntijoiden esittämällä huolella konkreettisten ilmastotekojen uupumisesta sekä hallituksen toimien epävarmuudesta.

Komiteavalmistelu toisi Sirénin mielestä pitkäjänteisyyttä ilmastopolitiikkaan. Se myös mahdollistaisi ilmastotekojen edistämisen yli perinteisen hallitus-oppositio-rajan.

Sirénin mielestä nykyinen hallitus ei ole antanut hyvää kuvaa kyvystään tehdä ilmastonmuutosta ehkäiseviä päätöksiä. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) antamat lausunnot ilmastonmuutoksen torjunnasta ovat ristiriitaisia, ja hallituspuolueista keskusta ja vihreät esittävät vastakkaisia näkemyksiä lehtien palstoilla, hän luettelee.

Riittävät konkreettiset toimet puuttuvat hänen mielestään myös hallituksen budjettiesityksestä.

"Tällä menolla hallitusohjelmaan kirjattujen ilmastotavoitteiden edistyminen vaikuttaa epätodennäköiseltä”, Sirén perustelee komitean tarvetta.

”Ilmastopolitiikkaa tulisi nyt jatkaa kahdeksan puolueen yhteisen näkemyksen pohjalta. Mukaan työhön voisi sitouttaa myös muita toimijoita. Haaste on niin merkittävä, että sen ratkaiseminen edellyttää yhteistyötä ja sitoutumista yli hallituskausien.”

Hallituspuolueet ministereineen ja kansanedustajineen ovat viime päivinä sanailleet muun muassa turpeesta: Rinne linjasi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että polttoturpeen veroedun poistuvan, mikä sai vihreät lupaamaan sen toteutumista jo ensi vuonna.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) puolestaan kiistivät, että asiasta olisi sovittu hallitusohjelmassa.

”Ilmastopaneeli on antanut meille selvän viestin tällä viikolla, että päästötavoitteita on kiristettävä entisestään. Etenkin turpeesta olisi kyettävä pääsemään eroon, jotta tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä olisi jotenkin mahdollista."

Lue myös:

Mauri Pekkarinen MT:n lukijapalstalla: Energiaverokeskustelu on ollut harhaanjohtavaa

Lintilä pääministerin turvelausunnosta: Turvetta ei korvata kivihiilellä, puun poltolla tai tuontihakkeella – "Rinne sanoi olevan kanssani samaa mieltä"

Lue lisää

Vihreät vaatii energiaturpeen verotuksen korotusta ja ensi vuoden budjettiin: Asia linjattiin Ohisalon mukaan hallituksen ilmastokokouksessa

EU:n turverahaston kutistuminen kolmannekseen hankaloittaa turpeen poltosta luopumista – Suomen osuus auki

Ympäristöministeri Mikkonen uskoo vihreän elvytyksen mahdollisuuksiin ja puolustaa energiaturpeen veronkorotusta

Sitra on valmis kieltämään turpeen käytön jopa lailla