Joroisissa on panostettu lähialueen ruokaan – kouluruuan hävikki on painettu lähelle nollaa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Joroisissa on panostettu lähialueen ruokaan – kouluruuan hävikki on painettu lähelle nollaa

"Kaikki, minkä saa järkevästi, on kotimaista", kertoo emäntä.
Sanne Katainen
"En minä kotimaista tomaattia talvella syötä", sanoo Joroisten yhtenäiskoulun keittiön emäntä Sari Kosunen.

Koululaisten iltapäivätoiminnan välipalalla on aina jotain tuoretta, leipää sekä vaihtuva herkku, kertoo Joroisten yhtenäiskoulun keittiön emäntä Sari Kosunen.

Kunnassa on tehty tietoinen valinta ostaa ruokaa lähialueilta. Porkkana tulee viljelijältä Kerisalosta ja leipä yleensä Joroisten leipomosta. Salaatti tuodaan Järvikylän kartanolta suoraan koululle.

Kaikki koulussa tarjottava liha on Kosusen mukaan kotimaista. Kuopiosta tulee ylämaankarjan naudanlihaa.

"Kaikki, minkä saa järkevästi, on kotimaista", Kosunen kertoo kouluruuasta.

"Yhteisiä varoja kun käytetään, miksi ei voisi ostaa kotimaista, jos rahat riittävät. En minä kotimaista tomaattia talvella syötä, se ei hinnan puolesta ole mahdollista."

Yle kertoi elokuussa, että Joroisten yhtenäiskoulu on saanut painettua ruokahävikin alle kuuteen grammaan annosta kohti.

Yhtenäiskoulun lounaalta ylijäänyttä kouluruokaa on tarjottu iltapäivällä nuorisotilassa ilmaiseksi jo neljä vuotta, Kosunen kertoo.

Lue lisää

WFP ja Unicef vetoavat hallituksiin: 368 miljoonaa lasta jää vaille kouluruokaa koulujen ollessa kiinni – "toimittava ennen nälkäkatastrofia"

Ruokaa roskiin?

Kerava jakaa ruokaa peruskoululaisten perheille – kehtaavatko vanhemmat kuitenkaan hakea sitä?

Keliakialiitto huolissaan, miten keliakiaa sairastavien lasten kouluruokailu nyt hoituu