Valtiovarainministeriö esittelee uuden talousennusteensa - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Valtiovarainministeriö esittelee uuden talousennusteensa

Suomen kasvuluvut saattavat pian alkaa nollalla.
Valtiovarainministeri Mika Lintilä (oik.) kommentoi elokuun lopulla, että Suomen kasvuluvut saattavat pian alkaa nollalla. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Valtiovarainministeriö (VM) esittelee uuden talousennusteensa tänään. Ministeriö voi joutua tarkistamaan alaspäin arviotaan Suomen talouskasvusta. Edellisessä ennusteessa kesäkuussa ministeriö arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,2 prosenttia.

Alkukesän jälkeen heikkoja talousuutisia on kantautunut etenkin Euroopasta. Viime viikkoina monet talousennusteiden laatijat ovat ennakoineet, että Suomen talouskasvu on hidastumassa aiemmin luultua nopeammin. SSuo Danske Bank haarukoi ensi vuodelle 0,8 prosentin ja Nordea tasan yhden prosentin talouskasvua.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi elokuun lopulla, että Suomen kasvuluvut saattavat pian alkaa nollalla.

Kesäkuun ennusteessa VM ei pystynyt ottamaan huomioon pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen talouslinjauksia, koska hallitus oli vasta aloittanut työnsä eikä konkreettisia päätöksiä ollut tehty. Nyt julkaistavaan uuteen ennusteeseen on saatu mukaan syyskuun budjettiriihen päätökset, jotka koskevat valtion ensi vuoden budjettia tai lähivuosien julkisen talouden kehyksiä.

Lue lisää

Swedbank ennustaa: Suomen talous kärsii koronasta enemmän kuin Ruotsin, länsinaapurin työttömyys nousemassa silti korkeammalle

EU-komissio ennustaa: Historiallisen suuri taantuma kurittaa Euroopan taloutta

VM: "Mitä pidempi talouden sulkutila, sitä suurempi pudotus – kyyti on kylmää"

Etlan ennuste: Suomen talouden tuotanto supistuu huhtikuussa 4 prosenttia