Politiikka

Yle kysyi kansanedustajilta: Valtaosa vastaajista piti realistisena koko maan pitämistä asuttuna

Keskustan, kristillisdemokraattien ja RKP:n edustajat yhtenäisinä koko maan asuttuna pitämisestä. Syntyvyyden lasku voi viedä pohjan tavoitteelta.
Vesa-Matti Väärä
Monet kansanedustajat huomauttivat, että koko Suomi ei ole nytkään asuttu eikä ole koskaan ollutkaan.

Yle kysyi kansanedustajilta, pitävätkö he realistisena koko Suomen asuttuna pitämistä. Suurin osa Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista oli sitä mieltä, että tavoite koko Suomen pitämisestä asuttuna on realistinen.

Koko Suomen pitämistä asuttuna pitivät realistisena kaikki Ylen kyselyyn vastanneet keskustan, RKP:n ja kristillisdemokraattien edustajat.

Ylen kyselyyn vastasi 116 kansanedustajaa. Kolme neljäsosaa vastanneista, eli 84 kansanedustajaa, oli sitä mieltä, että tavoite pitää koko Suomi asuttuna on realistinen.

Viidesosa vastaajista oli toista mieltä ja kymmenkunta ei osannut sanoa kantaansa.

Koko Suomen asuttuna pitämistä ovat ajaneet puolueista ainakin keskusta ja perussuomalaiset.

Osa kansanedustajista katsoi, että pohja koko Suomen asuttamisesta putoaa pois, jos väestönkasvu kääntyy nykyisten ennusteiden mukaiseen laskuun. Tällä kannalla oli muun muassa SDP:n Kim Berg.

Sinuhe Wallinheimo (kok.) piti tavoitetta hyvänä, mutta tuoreen väestöennusteen mukaan luultavasti mahdottomana. Myös Janne Sankelo (kok.) mukaan tavoite on "jalo, mutta käytännössä mahdoton".

Yle julkist ikyselyyn vastanneiden kansanedustajien kannat koko maan asuttuna pitämiseen. Yle kysyy säännöllisesti kansanedustajien mielipidettä ajankohtaisiin polittisiin kysymyksiin osana kuukausittain ilmestyvää kansanedustajakirjettä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tilallinen löysi kuolleen eläimen laitumelta veren keskeltä – Yle: susilauma söi vasikan

Yle: Italiassa demokraattinen puolue valmis muodostamaan hallituksen Viiden tähden liikkeen kanssa

Ylen hallintoneuvoston tuleva puheenjohtaja haluaa lisätä maakunnallisten uutisten painoarvoa – mediapomo: "Siinä mennään hakoteille, jos sijoitetaan toimituksia vaikka Sonkajärvelle"