Politiikka

Vanhustenhoidon hoitajamitoitus kuumentaa eduskuntaa: "Suurin ongelma on, että lisäpanostukset tehdään rahalla, jota ei ole"

Eduskunnassa on käynnissä lähetekeskustelu, jossa puidaan ensi vuoden talousarvioesitystä.
Pääministeri Antti Rinteen (sd.) (kuvassa edessä) hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksensä ensi vuoden budjetiksi. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset ovat kritisoineet hallitusta sen vanhustenhoidon hoitajamitoitusta koskevasta esityksestä.

"Vanhustenhoidosta vastaavan ministerin Krista Kiurun suu kyllä käy, mutta ei lisähoitajia tällä tavalla näy. Vanhustenhoitoon tarvitaan lisää hoitajia nyt", sanoi kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

Kiuru on hoitajamitoituksesta vastaava SDP:n perhe- ja peruspalveluministeri. Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnoksessa torstaina esitettiin sitovaa hoitajamitoitusta vanhusten pitkäaikaiseen tehostettuun palveluasumiseen. Kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden olisi seitsemän hoitajaa.

Eduskunnassa on käynnissä lähetekeskustelu, jossa puidaan ensi vuoden talousarvioesitystä. Lisäksi lähetekeskustelussa keskustellaan talousarvioesitykseen liittyvistä budjettilakiesityksistä ja vuosia 2020–2023 koskevasta julkisen talouden suunnitelmasta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä syytti hallitusta aprillipilasta. Hän sanoi, että SDP voitti vaalit lupaamalla hoitajamitoituksen, mutta nyt käytännön toteuttaminen jää seuraavalle hallitukselle. Hoitajamitoituksen ehdottomaksi takarajaksi on esitetty 1.4.2023. Huhtikuun ensimmäinen päivä on aprillipäivä.

Myös hallituksen työllisyystavoitetta on kritisoitu.

"Mitkä ovat hallituksen keinot päästä 75 prosentin työllisyystavoitteeseen? Listalla ei ole konkreettisia lisätoimia", kommentoi Mäkelä hallituksen työllistämistoimia.

Kokoomusta hirvittää hallituksen vastuuttomuus taloudenpidossa.

"Suurin ongelma on, että lisäpanostukset tehdään rahalla, jota ei ole. Raha otetaan lapsilta ja tulevilta sukupolvilta", Heinonen tilitti.

Kokoomus ja perussuomalaiset myös muistuttivat hallitusta siitä, että työllisyystavoite on jo nyt karkaamassa käsistä, kun talouden suhdanne on heikentynyt.

Eilen valtiovarainministeriö julkaisi uuden talousennusteensa. Se laskee, että nykyisellä perusuralla työllisyys nousee vain 73,1 prosenttiin vuonna 2023. Valtiovarainministeriön mukaan työllisyyden ennustettua nopeampi nousu ei ole mahdollista ilman talouden ennustettua nopeampaa kasvua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että työllisyyteen ei kuitenkaan ole luvassa suurta vetoapua talouskasvusta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksensä ensi vuoden budjetiksi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) esittelypuheenvuoron jälkeen lähetekeskustelu on jatkunut ryhmäpuheenvuoroilla. Ryhmäpuheenvuorojen ja debatin jälkeen keskustelu jatkuu nopeatahtisena ryhmäpuheenvuorojärjestyksessä.

Lue lisää