Luke kiistää susilukujen rukkaamisen – arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden tekemiin havaintoihin, DNA-näytteiden keruuseen sekä pantasusien pantojen lähettämiin tietoihin - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Luke kiistää susilukujen rukkaamisen – arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden tekemiin havaintoihin, DNA-näytteiden keruuseen sekä pantasusien pantojen lähettämiin tietoihin

Susitutkija rauhoittelee keskustelua susien määrän ja asuinseutujen lisääntymisestä. Ennustemallin mukaan susien määrä on keväisin yleensä edellisvuoden tasolla.
Markku Vuorikari
Luonnonvarakeskuksen mukaan ennuste susikannasta tehdään vuosittain maaliskuun kanta-arvion perusteella.

Eduskunnassa keskiviikkona vieraillut Metsästyskoiraharrastajien lähetystö oli huolissaan susien kasvaneesta määrästä. Tänä syksynä sudet ovat tappaneet tai vammauttaneet jo yli 20 metsästyskoiraa, vaikka metsästyskausi on vasta alkamassa.

Luonnonvarakeskusta (Luke) koiraharrastajat arvostelivat suden kanta-arvioiden rukkaamisesta. Lähetystö arvioi, että susikanta on ”merkittävästi” suurempi kuin Luken osoittamat luvut.

Ohjelmajohtaja Sirpa Thessler korostaa, että Luke ei rukkaa kanta-arvioita.

”Arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden tekemiin havaintoihin, DNA-näytteiden keruuseen sekä pantasusien pantojen lähettämiin tietoihin", hän kertaa.

Kanta-arvioraportti on luettavissa Luken verkkosivuilta. Siitä löytyvät reviirikohtaiset tiedot.

Erikoistutkija Samu Mäntyniemi Lukesta puolestaan muistuttaa, että ennuste susikannasta tehdään vuosittain maaliskuun kanta-arvion perusteella. Susikanta kasvaa keväällä pentujen synnyttyä ja on suurimmillaan touko–kesäkuussa.

Kanta lähtee alkukesästä jälleen laskuun muun muassa luonnollisen kuolleisuuden johdosta.

”Ihmisiä saattaa hämmentää se, että susia näkyy syksyllä siellä, missä niitä ei vielä viime kevään kanta-arvion mukaan ollut. Tämä johtuu siitä, että keväällä laumansa jättäneet edellisvuoden pennut vaeltavat ja perustavat reviirin alueelle, jossa ei vielä ennestään ollut susilaumaa. Tällöin havainnot siellä lisääntyvät”, Mäntyniemi sanoo.

Mäntyniemi huomauttaa, että susikannan ennustemallissa on mukana mahdollinen valtakunnan rajan ylittävä liikenne. Tämä aiheuttaa ylimääräistä epävarmuutta ennusteeseen.

”Ennusteessa uusien reviirien syntymisen todennäköisyys on suurin Länsi-Suomen sisämaassa”, hän sanoo.

Parien määrä kasvaa lisäksi syksyä kohti samalla, kun yksin vaeltavien susien määrä vähenee.

Luken ennustemalli perustuu suden biologiaan ja tietokonesimulaatioon, joka kuvaa parien lisääntymismenestystä, laumojen ja yksittäisten susien liikkeitä ja kuolevuuden vaihtelua maaliskuun kanta-arvion jälkeen.

Tietokonesimulaatio on kehitetty kotimaisen ja kansainvälisen tutkimustiedon ja pantasusiaineistojen pohjalta. Pentutuoton vaihtelu pohjautuu Suomessa ja Ruotsissa kertyneeseen pantasusiaineistoon.

Kuolevuusarviot perustuvat kansainvälisiin tutkimuksiin, pantasusiaineistoon sekä Suomen susikannan aikaisempaan vaihteluun. Laumasta erkaantumisen ajoittuminen, susien liikkumisnopeus ja reviirien keskimääräinen koko pohjautuvat kotimaiseen pantasusiaineistoon.

Susien merkittävin kuolinsyy Suomessa on arvion mukaan laiton tappaminen. Biological Conservation -tiedejulkaisussa kaksi vuotta sitten julkaistun tutkimuksen mukaan ihminen aiheuttaa suoraan 94 prosenttia susien kuolemista. Luvut sisältävät poikkeusluvilla ja poliisin päätöksillä tapetut sudet, joiden osuus on kuitenkin laittomasti tapettuja pienempi.

Suomen susien määrä oli maaliskuun arvion mukaan 185–205. Laumoja arvioitiin olevan 19 ja rajan yli vaeltavia laumoja viisi. Vuosi sitten susien kokonaismääräksi arvioitiin 165–190.

Lue lisää aiheesta:

Koiraharrastajat: Luke rukkaa suden kanta-arvioita

Lue lisää

Ensimmäinen susifoorumi järjestetään loppuvuodesta – ideana on hankkia alueellista näkemystä susikannan hoitosuunnitelman toimeenpanoon

Karhuja enemmän kuin koskaan aiemmin, arviolta 2 300–2 500 yksilöä koko Suomessa – kannan koko kasvoi yli 10 prosentilla viime vuoteen verrattuna

Kriittisyys susien laitonta pyyntiä kohtaan on voimistunut, koska lähiyhteisön sopua ei haluta rikkoa – ilmoitukset epäilyistä tekevät ulkopuoliset liikkujat

Kärsämäellä lopetettua sutta oli ammuttu muutama päivää aiemmin – poliisi tutkii tapausta törkeänä metsästysrikoksena