EK:n johtava ekonomisti tylyttää Antti Rinnettä: ”Hänen kommenteistaan paistaa, ettei ikävää totuutta haluta sanoa” - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

EK:n johtava ekonomisti tylyttää Antti Rinnettä: ”Hänen kommenteistaan paistaa, ettei ikävää totuutta haluta sanoa”

Sami Pakarinen vertaa Rinteen hallitusta Sipilän hallitukseen ja arvioi liikkeelle lähdön olevan varsin verkainen. ”Tässä odotellaan, että kunnianhimo ja tahti jossain vaiheessa kasvaisi.”
Stina Haaso
Sami Pakarisen mielestä Antti Rinteen hallitukselta puuttuu realismia ja kunnianhimoa.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen kritisoi pääministeri Antti Rinteen (sd.) huolettomuutta julkisen talouden kestävyysvajeesta.

”Herää kysymys onko hallituksella kykyä löytää ja käyttää riittävästi keinoja, joilla työllisyys saataisiin ylös. Hallitus väittää, että menolisäykset ovat ehdollisia työllisyyskehitykselle, mutta työllisyyden nousun kytkeminen menolupauksiin ei näytä pitävän paikkaansa. Rahaa ei riitä kaikille ja se ei näy pääministerin puheista.”

Rinteen hallituksen halu tarjota yhtäläiset palvelut joka puolella maata, kuulostaa EK:n näkökulmasta epärealistiselta.

”Palvelut pitäisi järjestää joka puolelle ja väkimäärä vähenee. Miten tämä yhteensovitetaan? Miten ne rahoitetaan? Nyt jo kuntakenttä taloudellisissa vaikeuksissa. Pää tulee vetävän käteen.”

Pakarinen muistuttaa, että huoltosuhteen kehityksen nähtyään jokaisen pitäisi ymmärtää, etteivät kaikki Suomen kunnat säily elinkelpoisina.

”Meillä on jo nyt luonnollinen väestönkehitys pakkasella. Meillä muutetaan eniten taivaaseen. Ainut keino lisätä väkeä on lisätä maahanmuuttoa.”

Sami Pakarinen tylyttää Antti Rinnettä:

”Hänen kommenteistaan paistaa, ettei ikävää totuutta haluta sanoa. Retoriikalla ei päästä karkuun väestön vähenemistä, vanhenemista eikä kestävyysvajetta.”

EK:lla oli uuden hallituksen työskentelylle odotuksia, jotka nyt näyttävät olevan liian toiveikkaita.

”Jos vertaa Sipilän hallitukseen, liikkeelle on lähdetty varsin verkkaisesti. Tässä odotellaan, että kunnianhimo ja tahti jossain vaiheessa kasvaisi. 75 prosentin työllisyystavoitteen maali on karannut jo alkuvaiheessa. Esitetyt keinot entisestään pidentävät takamatkaa. Ikävä kyllä.”

Aluepolitiikan lisäksi EK:n johtava ekonomisti kaipaa Suomeen selkeää kaupunkipolitiikkaa.

”Kaupunkipolitiikka on loistanut meillä poissaolollaan. Sen avulla pystyttäisiin auttamaan enemmän keskisuuria kaupunkeja.”

Vastakkainasettelujen luominen on Pakarisen mielestä ikävä tapa, jota nähdään usein politiikassa. Kaupunki- ja maaseutupolitiikkaa ei hänen mielestään pitäisi asettaa lainkaan vastakkain.

”Meidän pääkaupunkiseutuamme pitäisi verrata muiden maisen metropolialueisiin. Meidän pitäisi huolestua, jos meidän metropolimme ei ole iskussa.”

Lue lisää:

Pääministeri Antti Rinne haluaa satojatuhansia suomalaisia takaisin töihin – "Ei käy, että terve tai osatyökykyinen ihminen, työikäinen ihminen ei osallistu hyvinvoinnin rahoittamiseen"

Terveydestään vaitonaisena pysytellyt Antti Rinne paljastaa: "Minulla on paino tipahtanut 20 kiloa kolmen vuoden takaisesta"

Lue lisää

"Moni yritys pohtii työnteon järjestämistä turvallisesti" –  käytäntöjä kootaan kaikkien käyttöön

SDP:n Rinne: Koronan myötä aluekehitys Suomessa saattaa kääntyä tasapainoisemmaksi – "Maakuntiin tarvitaan lisää koulutuspaikkoja"

Antti Rinne vastustaa menoleikkauksia eikä lähtisi perumaan hallitusohjelman menoeriä, vaikka koronavirus sakkaa Suomen talouden

Antti Rinne ei myönnä MT:lle, että olisi torpedoinut Päivi Nergin valintaa VM:n kansliapäälliköksi